Približiće se granici s Rusijom, ali plan ide sporo

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 09:45

Približiće se granici s Rusijom, ali plan ide sporo

Sprovođenje novih odbrambenih planova NATO-a trajalo bi mnogo godina, ocenio je visoki zvaničnik Alijanse admiral Rob Bauer, prenose "RIA Novosti".

Reč je o planovima čije potpisivanje se očekuje na samitu u Viljnusu 11-12. jula i koji predviđaju akcije u slučaju vojne konfrontacije sa Rusijom.

Ranije se saznalo da NATO na samitu planira da odobri nove planove za jačanje vojnog prisustva u blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskih granica, jačanje nivoa koordinacije između vojnih resora zemalja članica i kolektivne komande Alijanse, kao i da poveća borbenu gotovost svojih jedinica u slučaju mogućeg sukoba sa Rusijom.

"Ruske oružane snage će se obnoviti u narednim godinama. Nastavićemo da posmatramo Rusiju kao ozbiljnu pretnju… Ovo bi nam moglo dati vremena, jer će formiranje snaga visoke spremnosti neophodnih za punu implementaciju novih odbrambenih planova zahtevati nekoliko godina", kazao je Bauer.

On je potvrdio da NATO smatra da kontraofanziva u Ukrajini napreduje "predvidivo sporo".

"Kontraofanziva je teška, nemojte misliti da je to samo šetnja. U Ukrajini ima značajan broj Rusa i značajne odbrambene prepreke. Nije ni čudo što ova kontraofanziva ne ide brzo", objasnio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.