Predstavnik NATO: Poštujemo interes Srbije da ostane vojno neutralna

Izvor: Večernje novosti, 02.Mar.2016, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnik NATO: Poštujemo interes Srbije da ostane vojno neutralna

BEOGRAD - NATO poštuje to što Srbija ima interes da ostane vojno neutralna, izjavio je predsedavajući Vojnog komiteta NATO Petr Pavel. "Poštujemo Srbiju kao suverenu zemlju. Srbija ima interes da ostane vojno neutralna i mi to poštujemo i nemamo nameru da Srbiju guramo na bilo koju stranu", rekao je Pavel za B92. Prema njegovim rečima, NATO razmišlja o Srbiji kao o dobrom partneru."Verujem da se odnosi Srbije i NATO razvijaju, vraćamo uzajamno poverenje i jasno smo utvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da saradnja i partnerstvo idu u korist obe strane", rekao je on i dodao je saradnja dobra kada postoji zajednički interes i dobra volja. Povodom sporazuma koji je parlament Srbije ratifikovao o slobodnom kretanju a koji deo javnosti u Srbiji vidi kao korak ka članstvu u NATO, Pavel je dodao da taj akt ne stvara nikakve preduslove o članstvu Srbije u toj vojnoj alijansi. "Imati sporazum o slobodi kretanja je standard koji NATO ima sa svakom partnerskom zemljom, sa kojom imamo Poverenički fond i zajedničke aktivnosti. Sporazum je potreban da bi implementirali Poverenički fond, a slične sporazume imaju Jordan i Austrija. Tu nema ničega što bi trebalo da izazove strah i zabrinutost kod stanovništva Srbije", naveo je Pavel. Dodao je da NATO razume tradicionalno dobre odnose Srbije i Rusije, a da se na sastanku sa načelnikom generalštaba Ljubišom Dikovićem razgovaralo o svim globalnim problemima. "Cilj posete, kao i kada dolaze drugi NATO zvaničnici, je da osnažimo saradnju da bolje razumemo situaciju na terenu, da razgovaramo o zajedničkim interesima. Mislim da imamo dosta zajedničkih izazova - terorizam, ekstremizam koji dolazi sa Juga, migracije, trgovinu ljudima, oružjem... To su sve teme koje treba zajednički da razumemo da bismo im pristupili na pravi način", rekao je general. Upitan da li će najave da će NATO povećati svoje prisustvo na istoku Alijanse pojačati tenzije sa Moskvom, Pavel je kazao da jedinice neće biti veće od bataljona i da to ne može da predstavlja pretnju bilo kome.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Pavel: Srbija važan faktor stabilnosti u regionu

Izvor: Studio B, 03.Mar.2016, 13:55

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO, general Petr Pavel je potpredsedniku Skupštine Srbije Igoru Bečiću rekao da NATO poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti i ceni opredeljenost Srbije da bude faktor stabilnosti u regionu..."Srbija je vredna pomena i pažnje u pogledu stabilnosti na Zapadnom...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.