Predsednik Finske potvrdio odluku o članstvu u NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2022, 09:16

Predsednik Finske potvrdio odluku o članstvu u NATO

Finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO, a finski parlament će sutra o tome održati raspravu, posle čega se očekuje da će potvrditi odluku državnog vrha, javile su agencije.

Predsednik i vladin odbor za spoljne poslove odlučili su da Finska podnese zahtev za članstvo u NATO, rekao je Ninisto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na konferenciji za medije u Helsinkiju, preneo je TASS.

Premijerka Sana Marin objasnila je da će vlada sada uputiti tu odluku parlamentu i da očekuje da će je narednih dana skupština usvojiti.

"U Finskoj je pred nama još parlamentarna procedura, ali verujem da će parlament odlučno i odgovorno da se izjasni o ovoj istorijskoj odluci", rekla je danas premijerka Sana Marin.

Finski parlament će sutra održati raspravu o ulasku Finske u NATO, a očekuje se da će odluka biti usvojena u utorak, prenosi RIA novosti.

Objava je došla nakon što su Ninisto i premijerka Sana Marin izjavili u četvrtak da predlažu ulazak te zemlje u NATO, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Rusija, koja deli 1.300 kilometara dugu granicu sa Finskom, saopštila je da bi bila greška da Helsinki uđe u Severnoatlantsku alijansu i da bi to narušilo bilateralne odnose, podseća britanska novinska agencija.

Ninisto je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina u subotu da mu saopšti planove o ulasku Finske u NATO.

Putin je rekao da će takav potez narušiti rusko-finske odnose.

"Ja, ili Finska, nismo poznati po tome da se šunjamo okolo i da tiho nestajemo iza ugla. Bolje je reći direktno ono što je već rečeno, saopštiti to takođe i drugoj strani, i to je nešto što sam želeo da uradim", rekao je Ninisto o razgovoru koji je imao sa Putinom u subotu.

Rojters dodaje da se očekuje uskoro i da Švedska prati primer Finske, nakon što je javna podrška za ulazak te skandinavske države u NATO porasla zbog brige za bezbednost.

Švedska premijerka sutra u parlamentu traži podršku za NATO

Švedska premijerka Magdalena Anderson najavila je da će sutra tražiti od parlamenta širu podršku za podnošenje zahteva za članstvo u NATO.

"Sutra ću osigurati da postoji široka parlamentarna podrška u Riksdagu (parlamentu) za podnošenje zahteva za članstvo Švedske i nakon toga vlada će biti spremna da donese odluku", navela je Anderson, obraćajući se na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ona je, nakon što je vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka, podržala pridruživanje Alijansi, ocenila da postoji dobra šansa da se reše sumnje Turske u vezi sa potencijalnim članstvom Finske i Švedske u NATO, dodaje Bi-Bi-Si.

Anderson je rekla da bezbednosne potrebe Švedske najbolje ispunjava članstvo u NATO.

"Najbolja stvar za bezbednost Švedske i švedskog naroda je da se pridružimo NATO. Verujemo da su Švedskoj potrebne formalne bezbednosne garancije, koje dolaze sa članstvom u NATO", navela je Anderson.

Istakla je i da odluka zemlje da podnese zahtev za članstvo u NATO "nije nešto protiv Rusije, već nešto što je najbolje za Švedsku".

Anderson je rekla da se njena stranka nada da će uskladiti koliko god je moguće zahtev za članstvo Švedske sa zahtevom Finske.

Anderson smatra da će Švedska, kao članica NATO, ostvariti veću bezbednost i doprineti većoj bezbednosti, dodaje Bi-Bi-Si.

"Švedska će osiguravati bezbednost", navela je Anderson.

Ona je ocenila i da bi Švedska bila "jako ranjiva", ako bi bila jedina zemlja u Baltičkom regionu koja se nije pridružila NATO.

Prethodno je vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka podržala ulazak zemlje u NATO, čime je omogućeno formiranje parlamentarne većine u korist podnošenja zahteva za članstvo u Alijansi.

Davanjem podrške članstvu u NATO, švedske socijaldemokrate su odustale od višegodišnje politike protivljenja članstvu u Alijansi.

Finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO, a o tome će sutra raspravljati finski parlament.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je 13. maja da Ankara ne može da podrši proširenje Alijanse jer su Finska i Švedska "zemlje domaćini mnogim teroristickim organizacijama".

Bilo kojoj zemlji koja želi da se pridruži NATO potrebna je jednoglasna podrška svih članica NATO.

NATO: Moguć zajednički jezik oko članstva Švedske i Finske

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uveren da se može postići zajednički jezik kako bi se otklonila zabrinutost Turske oko članstva Švedske i Finske u Severnoatlantskoj alijansi.

NATO će nastojati da pojača svoje prisustvo u regionu, dok se njihovo članstvo ne ratifikuje, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, ratifikacija će potrajati neko vreme, ali plan je da to bude brži proces nego ranije, preneo je Rojters.

"Uveren sam da ćemo moći da odgovorimo na zabrinutost koju je Turska izrazila na način koji neće odlagati članstvo ili proces pridruživanja", kazao je Stoltenberg novinarima putem video linka, dodajući da je Ankara jasno stavila do znanja da ne želi da blokira kandidaturu nordijskih država za članstvo.

On je naveo da želi da se što više ubrza proces ratifikacije članstva dve zemlje i da će alijansa tražiti načine da osigura bezbednost tokom prelaznog perioda, uključujući povećano prisustvo NATO u regionu.

Stoltenberg je istakao da ako Finska i Švedska odluče da podnesu zahtev za članstvo u NATO, to će biti istorijski momenat.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj ruskoj odmazdi zbog proširenja NATO, on je kazao da alijansa pomno prati šta Rusija radi.

Stoltenberg je naglasio da NATO mora da nastavi da jača vojnu podršku Ukrajini, dodajući da ta zemlja može da pobedi u ratu sa Rusijom.

On je kazao i da ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala, s obzirom da se ruske trupe povlače iz Harkova.

Ankara: Švedska i Finska da prestanu da podržavaju teroriste

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Švedska i Finska moraju da prestanu da podržavaju teroriste u svojim zemljama, pruže jasne bezbednosne garancije i ukinu zabranu izvoza Turskoj u trenutku dok traže članstvo u NATO.

U razgovoru sa turskim novinarima nakon sastanka ministara inostranih poslova država članica NATO u Berlinu, on je rekao da Turska nikome ne preti, ali ističe podršku Švedske kurdskoj militantnoj grupi Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), preneo je Rojters.

U Turskoj je PKK proglašena terorističkom organizacijom.

NATO: Zabrinutost Turske zbog Finske i Švedske može biti otklonjena

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Đoana izrazio je uverenje da zabrinutost Turske u vezi sa pristupanjem Finske i Švedske NATO može biti rešena.

"Turska je važan saveznik i izrazila je zabrinutost koja se može rešavati između prijatelja i saveznika", rekao je Đoana novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova članica alijanse u Berlinu, prenosi Rojters.

On je izrazio uverenje da će NATO, ukoliko Švedska i Finska budu zatražile prijem, moći da im poželi dobrodošlicu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kritikovao je juče neprihvatljivu podršku koju potencijalne nove članice NATO Švedska i Finska pružaju kurdskoj militantnoj grupi Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

"Problem je u tome što ove dve zemlje otvoreno podržavaju i sarađuju sa PKK i YPG (Narodne zaštitne jedinice). To su terorističke organizacije koje svakodnevno napadaju naše trupe", rekao je Čavušoglu po dolasku u Berlin na sastanak sa kolegama iz NATO, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je i nečuveno da prijatelji i saveznici Turske podržavaju ovu terorističku organizaciju.

"Ovo su pitanja o kojima treba da razgovaramo sa našim saveznicima u NATO", kao i sa Švedskom i Finskom, dodao je on.

NATO će Rusiju označiti kao direktnu pretnju?

U novom strateškom dokumentu NATO-a ponašanje Rusije može biti označeno kao direktna pretnja, javlja Blumberg pozivajući se na zvaničnika Alijanse.

Dokument, u kojem su navedeni prioriteti NATO-a za naredne godine, trebalo bi da bude finalizovan na samitu Alijanse u Madridu krajem juna, navodi agencija.

Dodaje se da će NATO verovatno ostaviti otvorenu mogućnost za oživljavanje odnosa ako se ponašanje Moskve promeni. Dokument će se takođe baviti Kinom i njenim odnosom sa Rusijom.

U prethodnoj strategiji NATO-a iz 2010. godine Rusija je označena kao partner.

Blinken uveren u postizanje konsenzusa o članstvu Finske i Švedske

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je razgovarao sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom o zabrinutosti Ankare u vezi sa ulaskom Švedske i Finske u NATO i da je nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse uveren da može da se postigne konsenzus.

"Ne želim da iznosim detalje o konkretnom razgovoru koji smo vodili sa ministrom spoljnih poslova, ni u okviru samih sednica NATO, ali mogu da kažem da sam cuo skoro u celini, veoma snažnu podršku za pridruživanje (Švedske i Finske) alijansi", rekao je on novinarima nakon sastanka ministara inostranih poslova država članica NATO u Berlinu, preneo je Rojters.

Ako je to ono što oni odluče da će uraditi, konsenzus će biti postignut, uveren je Blinken.

I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uveren da se može postići zajednički jezik kako bi se otklonila zabrinutost Turske oko članstva Švedske i Finske u Severnoatlantskoj alijansi.

Berbok: Finska i Švedska suštinski već članice NATO

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da su Finska i Švedska u suštini već članice NATO, jedino što im nedostaje "zvanična članska karta".

"Švedska i Finska nisu samo naši partneri, nisu samo prijatelji, već su dugo članovi naše evropske porodice. Stoga, imate našu punu podršku u svim odlukama koje sada donosite po pitanju vaše bezbednosti", kazala je Berbok na kraju sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO, preneo je Rojters.

Ona je dodala da su vrata za ove dve nordijske zemlje širom otvorena u NATO i da će njihovo prisustvo samo ojačati Alijansu i zbližiti evropske države.

"Poručujem Švedskoj i Finskoj: Ukoliko ste vi spremni, i mi smo", rekla je Berbok, navodi BBC.

Nemačka ministarka je ocenila da je NATO sada "važniji" i "relevantniji" više nego ikada.

Ona je poručila novinarima da je NATO važan za svačiju slobodu i bezbednost, i dodala da članice moraju da nastave da podržavaju Ukrajinu.

"Jednostrano ponašanje Rusije jednako je odricanju sporazuma iz 1997. godine sa NATO. Ruska vlada je jasno stavila do znanja da sporazum između NATO i Rusije nije više vredan. Tako da moramo da konstatujemo da je ovaj sporazum prekinula Rusija, a ne Alijansa", istakla je Berbok, prenosi Rojters.

Sporazum je osmišljen da izgradi poverenje i da ograniči prisustvo obe strane u istočnoj Evropi, dodaje britanska agencija.

NATO je, međutim, suspendovao taj sporazum 2014. godine nakon pripajanja Krima Rusiji, dok je Rusija u oktobru 2021. godine prekinula svoju misiju u Briselu i ugasila kancelarije Alijanse, kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata.

Korčok: Slovačka podržava članstvo Finske i Švedske u NATO

Slovačka će nedvosmisleno podržati članstvo Finske i Švedske u NATO ukoliko vlasti tih zemalja donesu odluku o ulasku u alijansu, izjavio je slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok.

"Želim odmah da istaknem da će, ukoliko Finska i Švedska odluče da uđu u NATO, definitivno imati punu podršku Slovačke u tome. Učinićemo sve da se to dogodi što je pre moguće. To je u našem interesu", rekao je Korčok novinarima na marginama dvodnevnog neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO, prenose RIA Novosti.

Korčok dodaje da su Finska i Švedska dugo bliski partneri NATO alijanse i da će je njihov ulazak samo ojačati.

Anderson: Švedskoj potrebne bezbednosne garancije NATO

Bezbednosne potrebe Švedske najbolje ispunjava članstvo u NATO, izjavila je danas premijerka te zemlje Magdalena Anderson, nakon što je njena, vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka, podržala pridruživanje Alijansi.

"Najbolja stvar za bezbednost Švedske i švedskog naroda je da se pridružimo NATO. Verujemo da su Švedskoj potrebne formalne bezbednosne garancije, koje dolaze sa članstvom u NATO", rekla je Anderson na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

Ona je dodala da će Švedska, kao članica NATO, ostvariti veću bezbednost i doprineti većoj bezbednosti, dodaje Bi-Bi-Si.

"Švedska će osiguravati bezbednost", navela je Anderson.

Ona je ocenila i da bi Švedska bila "jako ranjiva", ako bi bila jedina zemlja u Baltičkom regionu koja se nije pridružila NATO.

Prethodno je vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka podržala ulazak zemlje u NATO, čime je omogućeno formiranje parlamentarne većine u korist podnošenja zahteva za članstvo u Alijansi.

Davanjem podrške članstvu u NATO, švedske socijaldemokrate su odustale od višegodišnje politike protivljenja članstvu u Alijansi.

Tras: V. Britanija će podržati kandidaturu Finske za ulazak u NATO

Velika Britanija će podržati kandidaturu Finske za ulazak u NATO, kao i nameru Švedske da se pridruži Alijansi, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

"Velika Britanija će podržati nastojanja Finske za članstvo u NATO. NATO sada mora brzo da radi na integraciji naših prijatelja", objavila je Tras na Tviteru, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodala je da će London takođe podržati nameru Švedske da se pridruži Alijansi.

I Kanada podržava zahtev Švedske za članstvo u NATO

Ministarstvo spoljnih poslova Kanade podržaće zahtev Švedske za članstvo u NATO, objavljeno je danas na zvaničnom Tviter ministarstva.

"Kanada je ponosna što podržava nastojanja našeg prijatelja i bliskog partnera Švedske da se pridruži NATO. Sve suverene države imaju pravo da određuju sopstvene bezbednosne potrebe", navelo je ministarstvo u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NATO uveren da će 'zabrinutost' Turske oko prijema Finske i Švedske biti rešena

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Maj.2022

Zamenik generalnog sekretara NATO-a izjavio je da je uveren da zabrinutost Turske u vezi sa pristupanjem Finske i Švedske Alijansi može biti rešena. "Turska je važan saveznik i izrazila je zabrinutost koja se rešava između prijatelja i saveznika", rekao je Mircea Geoana novinarima 15. maja na...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.