Izvor: RTS, 15.Maj.2022, 13:06

Predsednik Finske: Apliciraćemo za članstvo u NATO-u

Finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je da će njegova zemlja aplicirati za članstvo u NATO paktu, javlja Rojters.
"Danas smo ja kao predsednik i vladin odbor za spoljne poslove zajedno odlučili da Finska aplicira za članstvo u NATO-u", rekao je Ninisto.

Objava je došla nakon što su Ninisto i premijerka Sana Marin izjavili u četvrtak da su za ulazak te zemlje u NATO, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nakon napada Rusije na Ukrajinu.
Rusija, koja deli 1.300 kilometara dugu granicu sa Finskom, saopštila je da bi bila greška da Helsinki uđe u Severnoatlantsku alijansu i da bi to narušilo bilateralne odnose, podseća britanska novinska agencija.
Premijerka Finske Sana Marin izrazila je danas nadu da će parlament te zemlje u narednih nekoliko dana snažno podržati odluku o podnošenju zahteva za članstvo u NATO-u.
"U Finskoj je pred nama još parlamentarna procedura, ali verujem da će se parlament odlučno i odgovorno izjasniti o ovoj istorijskoj odluci", rekla je Marin.
Finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.
Govoreći zajedno sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom u Helsinkiju, premijerka Marin je istakla da su oboje bili u kontaktu sa zvaničnicima zemalja članica NATO-a i da su im iz tih država, u ime Severnoatlantske alijanse, uputili izraze zahvalnosti na podršci.
 
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Finska prelomila, želi u NATO

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2022

HELSINKI - Finski predsjednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a finski parlament će sutra o tome održati raspravu, poslije čega se očekuje da će potvrditi odluku državnog vrha, javile su agencije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.