Predsednica Moldavije objasnila: Građani neće u NATO

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 16:58

Predsednica Moldavije objasnila: Građani neće u NATO

Većina građana Moldavije protivi se ideji da zemlja napusti neutralnost i uđe u NATO, izjavila je danas predsednica Moldavije Maja Sandu.

"Narod to treba da želi jer to podrazumeva promene ustava i to treba da se uradi putem referenduma. Međutim, ako pogledamo istraživanja javnog mnjenja danas, videćemo da nema ozbiljne podrške ideji napuštanja neutralnosti", rekla je Maja Sandu u intervjuu za televiziju PRO, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneo je TAS.

Predsednica Moldavije je navela da će, osim Vrhovnog saveta bezbednosti, u zemlji biti osnovana još jedna agencija koja će imati zadatak da se bori protiv manipulacija informacijama i propagande.

U obraćanju nedavno na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Maja Sandu je zamolila članice NATO da pomognu njenoj zemlji u borbi protiv širenja informacija koje odražavaju ruski pogled na globalna dešavanja na društvenim mrežama.

Parlament Moldavije je potom usvojio zakon koji omogućava kontrolu onlajn propagande i dezinformacija.

Ankete pokazuju da se više od 55 odsto Moldavaca oštro protivi članstvu zemlje u NATO, a 27 procenata podržava tu inicijativu.

Međutim, Maja Sandu ranije nije isključivala mogućnost da Kišinjev odustane od neutralnosti i učlani se u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.