Predložen nacrt deklaracije o osudi zločina na štetu srpskog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2010, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predložen nacrt deklaracije o osudi zločina na štetu srpskog naroda

BEOGRAD - Skupština Srbije najoštrije osuđije zločine "učinjene na štetu svojih državljana i svih pripadnika srpskog naroda tokom oružanih sukova u Hrvatskoj, BiH i Kosovu i Metohiji, kao i za vreme NATO bombardovanja", kaže se u Nacrtu deklaracije o osudi zločina na štetu srpskog naroda.

Skupština pruža punu podršku svim organima i insitucijama u čijoj je nadležnosti da istražuju podatke o zločinima učinjenim na štetu srpskog naroda i prikupljaju dokaze u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa najvišim krivično pravnim stanradima, navodi se u tekstu Nacrta deklaracije.

Takođe Skupština podržava saradnju sa međunarodnim i organima drugih država u gonjenju osumnjničenih za ove zločine i insistira da se svetska javnost na prikladan način upozna sa zločinima koje je srpski narod trpeo tokom 20. veka.

U tekstu se ističe da Skupština Srbije pruža punu podršku pravnom timu Srbije u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde (MSP).

"Skupština Srbije poziva sve narode i nacionalne manjine bivše Jugoslacije da nastave proces pomirenja i da učinjeni zločini više nikada ne budu ponovljeni", zaključuje se u Nacrtu rezolucije.

Još jedan krug konsultacija

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je nakon sednice da će posle uskršnjih praznika biti održan još jedan krug konsultacija šefova poslaničkih grupa, na kojima bi trebalo da se odredi tačan termin skupštinske sednice na kojoj bi se raspravljalo o deklaraciji o osudi zločina nad Srbima.

"Ja sam samo stavila na papir osnove "draft" verzije te deklaracije, to se ne može nazvati ni nacrt, a daleko je i od predloga. Danas je dodato dovoljno elemenata da već možemo imati nacrt za sledeći susret i mislim da će te konsultacije dati definitivnu verziju dokumenta", rekla je Đukić Dejanović.

Predsednica srpskog parlamenta je navela i da su na sednici Kolegijuma iznete konstruktivne ideje i da se razgovaralo o tome da li je potrebno nabrajati zločine u BiH, na Kosovu i Metohiji, u Hrvatskoj ili je dovoljno reći svi zločini na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Moj predlog je bio da se u tekstu napiše da se osuđuju svi zločini. Bilo bi teško nabrajati zločine, jer se onda dolazi u poziciju da se možda pravi razlika među žrtvama", navela je Đukić-Dejanović.

Prema njenim rečima, jedna od dilema na današnjem sastanku je bila i da li je potrebno da se u deklaraciji pozove na ranije deklaracije koje je parlament donosio u vezi sa svim tim zločinima.

"Bilo je dosta konkretnih i konstruktivnih ideja koje su dopunile ovaj predlog koji je podeljen", rekla je ona.

Predlog druge Deklaracije

Predlogom Deklaracije o osudi zločina učinjenih na štetu srpskog naroda, koji je danas podeljen šefovima poslaničkih klubova na sednici Kolegijumu parlamenta, Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločine učinjene na štetu svojih državljana i svih pripadnika srpskog naroda tokom sukoba u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu i Metohiji, kao i za vreme NATO bombardovanja.

U predlogu deklaracije je navedeno da Skupština Srbije pruža punu podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj nadležnosti je da istražuje podatke o zločinima učinjenim na štetu pripadnika srpskog naroda, prikupljaju dokaze, preduzimaju gonjenje, ostvaruju saradnju sa međunarodnim organima i organima drugih država u gonjenju osumnjičenih i upoznaju svetsku javnost, na prikladan način, sa zločinima koje srpski narod trpeo tokom 20 veka.

Skupština Srbije pruža punu podršku pravnom timu koji zastupa Srbiju u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde i poziva sve narodne i nacionalne manjine bivše Jugoslavije da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život, zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne budu ponovljeni.

Sednicom je predsedavala Đukić-Dejanović, a prisustvovali su šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija, šefovi poslaničkih klubova SPS, PUPS, SRS, LDP i NS, Branko Ružić, Momo Čolaković, Dragan Todorović, Čedomir Jovanović, Velimir Ilić, koji je napustio sednicu, kao i šef poslaničkog kluba manjina Balint Pastor.

Sednici su prisustvovali i potpredsednici Skupštine Nikola Novaković iz G17 plus, Božidar Delić iz SNS i Judita Popović iz LDP-a.

DSS: Završni udarac za srpski narod i državu

Predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS) nisu učestvovali u današnjim konsultacijama o novoj deklaraciji o osudi svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, jer su Deklaracijom o Srebrenici nepotrebno razdvojene nevine žrtve, izjavio je šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić.

"Donošenjem utešne, drugorazredne deklaracije o osudi svih zločina, nevine žrtve se vređaju", rekao je Aligrudić novinarima u Skupštini Srbije i pozvao poslanike da ne usvoje novu deklaraciju.

On je optužio vladajuću koaliciju da je "neodgovorno, nepotrebno, nemoralno i protivno interesima srpskog naroda i države nametnula usvajanje Deklaracije o Srebrenici".

Aligrudić je ocenio da je iz Skupštine Srbije pre dva dana, kada je usvojena Deklaracija o Srebrenici izašla "užasna slika" i da je taj akt "završni udarac za srpski narod i državu, kao i za Republiku Srpsku, i da je uvreda za sve žrtve rata".

Prema njegovim rečima, negativni dugoročni efekti Deklaracije o Srebrenici biće vidljivi tek u budućnosti.

On je rekao da je juče popodne uputio pismu predsednici parlamenta Slavici Đukić Dejanović u kome je naveo da je celokupna javnost mogla da se kroz skupštinsku raspravu uveri koliko je sramno i nemoralno razdvajati nevine žrtve, kao što je to uradila vlast usvajanjem Deklaracije o Srebrenici.

"Sada hoćete da za nevine srpske žrtve usvojite utešnu, drugorazrednu deklaraciju. Vi hoćete da nevine srpske žrtve budu žrtve drugog reda, za koje će se napraviti posebna druga deklaracija", naveo je Aligrudić u pismu predsednici parlamenta.

Ilić: Nacrt deklaracije je limunada

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da je nacrt deklaracije o osudi zločina nad srpskim narodom koji je za tu stranku neprihvaljiv jer se ne pominju konkretni zločini, niti se navodi šta sa onima koji su te zločini počinili.

Nacrt deklaracija "je limunada", uopšten je, u njemu se spominje da se osuđuju zločini učinjeni na štetu srpskog naroda u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji i u vreme NATO bombardovanja, ali se ne govori o konkretnim zločinima, rekao je Ilić novinarima nakon što je napustio kolegijum.

"Ta deklaracija samo treba da opere vladajuću koaliciju pred narodom zbog Deklaracije o Srebrenici", kazao je Ilić.

"Ovde se ne kaže gde su zločini počinjeni, ne kaže se šta sa onima koji su taj zločin počinili, niti da li treba izvršiti pritisak na međunarodne institucije da primoraju zemlje koje su uradile etničko čišćenje da se prizovu pameti i omoguće povratak imovine i da puste da odgovaraju ljudi poput (Agima) Čekua, (Ramuša) Haradinaja i (Nasera) Orića....", naveo je Ilić.

Ilić je pojasnio da je kolegijum napustio zato što poslanici iz opozicije ne mogu doći do reči od šefice poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nade Kolundžije.

Ružić: Brzo, ali ne brzopleto

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić izjavio je danas da očekuje da konačna verzija deklaracije o osudi zločina nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije bude uobličena brzo, ali ne brzopleto i da je siguran da će po pitanju donošenja tog dokumenta biti postignut što širi konsenzus.

"Očekujem da to uradimo brzo, ali ne i brzopleto, jer je to zaista i pitanje sentimenta i naših državljana i našeg naroda i svega onoga što se dešavalo 90-tih godina i nakon 2000. prema pripadnicima srpskog naroda i prema državljanima Srbije", rekao je Ružić novinarima u parlamentu.

Posle sednice Kolegijuma parlamenta Ružić je kazao da njegov sadržaj "ne odiše i ne dostiže onaj nivo ozbiljnosti i sveobuhvatnosti osude zločina koji je potreban" i da je zato to inicijalni tekst.

"Radi se o nacrtu koji će naravno u sebi inkorporirati sve konstruktivne ideje koje smo čuli na sednici Kolegijuma. Ovo je samo inicijalni tekst na kome su radili poslanici i mislim da može da bude daleko bolji i oplemenjen nekim elementima koji bi onda odisali jednom sveobuhvatnom deklaracijom koja bi tretirala pitanje zločina počinjenih protiv državljana naše zemlje i nad pripadnicima srpskog naroda na prostorima bivše SFRJ", rekao je Ružić.

Ružić je dodao da je većina prisutnih na današnjoj sednici Kolegijuma iznela predlog da u uvodu deklaracije treba da se nađu deklaracije i rezolucije iz prethodnog perioda, jer one, kako je objasnio, taksativno tretiraju sve zločine koji su se dešavali na prostoru bivše SFRJ u periodu 90-tih godina i nakon 2000. na prostoru Kosova i Metohije.

Kolundžija:Postići punu saglasnost o tekstu deklaracije

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je danas da je namera da se o tekstu deklaracije o osudi zločina učinjenih na štetu srpskog naroda postigne puna saglasnost, vodeći računa da se njime ne pravi razlika među žrtvama i da ne bude izuzet nijedan počinilac.

"Srbija ovim naporom, usvajanjem ove dve deklaracije (o Srebrenici i o osudi zločina nad srpskim narodom) želi da se sa jedne strane odredi prema prošlosti, da se odredi prema svim zločinima i da iskaže svoj odnos prema žrtvama, kao i punu opredeljenost države da radi na otkrivanju i procesuiranju svih počinilaca", rekla je Kolundžija novinarima u Skupštini Srbije posle sednice kolegijuma.

Prema njenim rečima, činjenica da je srpski parlament imao snage da prvo usvoji deklaraciju kojom se osuđuju zločini počinjeni drugima daje puno moralno pravo da traži odgovornost svih onih koji su zločine počinili prema pripadnicima srpskog naroda.

Todorović: Neiskren dokument

Nacrt Deklaracije o osudi zločina počinjenih na štetu srpskog naroda je neiskren dokument, izjavio je danas šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović.

Taj dokument će biti usvojen tesnom većinom, kao i svi dosadašnji dokumenti oko kojih se vladajuća većina između sebe dogovara šta im je pragmatičnije, rekao je Todorović novinarima posle sednice Kolegijuma Skupštine Srbije.

"Nesporno je da su počinjeni zločini, ali ne možemo zbog greške koju smo načinili donošenjem Deklaracije o Srebrenici da pravimo novu grešku", smatra Todorović.

On je naglasio da bi o zločinima koji su počinjeni nad Srbima trebalo da se izjasne oni koji su počinili te zločine.

"Kako da tražimo od njih da se izjasne o tome kada se u Hrvatskoj slavi dan kada je počela akcija Oluja i kada je počinjeno najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata", pitao je Todorović.

On je napomenuo da će radikali "u svakom slučaju" doći na sledeću sednicu Kolegijuma, ali da će naknadno odlučiti da li će učestvovati u glasanju o Deklaraciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.