Pre dve decenije NATO srušio zgradu TVNS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2019, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre dve decenije NATO srušio zgradu TVNS

Pre 20 godina, na Svetski dan slobode medija, NATO avijacija razorila je zgradu Televizije Novi Sad. Zgrada TVNS je svojevremeno bila jedan od najmodernijih televizijskih centara u bivšoj SFRJ. Te noći uništene su oba kompleksa zgrada - onaj podignut u periodu 1973-1975, kao i onaj koji je bio skoro tek useljen.

Zgrada Televizije Novi Sad na Mišeluku je pet puta bila meta projektila. Iako ni u jednom od tih napada nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo ljudskih žrtava, učinjena je velika materijalna šteta, a zgrada televizije i veći deo opreme u potpunosti su uništeni.

Od tada, Televizija Novi Sad, sada Radio-televizija Vojvodine, radi u iznajmljenom prostoru i neadekvatnim uslovima.

Fotogaleriju Darka Dozeta nastalu jutro posle rušenja zgrade možete pogledati ovde.

Kamen temeljac za dom Televizije Novi Sad na Mišeluku postavljen je 22. juna 1973. godine, a poslednji deo kompleksa od preko 23 hiljade kvadrata useljen je 1996. godine. Samo tri godine kasnije emitovan je poslednji program iz ove zgrade - skraćena verzija Dnevnika na mađarskom jeziku.

Izgradnja nove zgrade Radio-televizije Vojvodine počela je 22. novembra 2017. godine, 18 godina posle rušenja od strane NATO pakta.

Novi dom naše kuće biće podignut na Mišeluku, na istom mestu gde se nalazila zgrada porušena 3. maja 1999. godine, na dan kada se obeležava Svetski dan medija.

Zgrada će imati pet televizijskih i šest radijskih multifunkcionalnih studija i raspolagaće sa 17.530 kvadratnih metara, sa svim neophodnim tehničkim i tehnološkim pratećim prostorima.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, najavio je da će signal biti pušten 25.novembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete gradilištu kazao je da nova zgrada RTV-a predstavlja simbol pobede.

Kako će izgledati nova zgrada RTV-a pogledajte ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.