Povampirenje „doktrine Monro“

Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povampirenje „doktrine Monro“

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs upozorila je Rusiju - mada je formalno upotrebila nešto blaže reči - da se više ne igra demonstracije sile slanjem svojih strateških bombardera TU-160 (NATO oznaka: Blek džek) u zapadnu hemisferu.

Ona je ove ruske „leteće tvrđave“, koje su nedavno demonstrativno letele u posetu ratnoj avijaciji Venecuele, nazvala „starim i donekle arhaičnim“ i dozvolila sebi poluotvorenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pretnju: da će takvi letovi, budu li se ponavljali, Moskvi stvoriti „određene probleme“. Pri tom je dodala: „Nikakvi letovi duž obala Venecuele neće promeniti odnos snaga u zapadnoj hemisferi. Uverena sam da su i Rusi ovoga svesni. Zato bi i trebalo da budu oprezni u svojim odnosima sa latinoameričkim zemljama. Zar se Rusija sprema da stvarno naoružava Uga Čaveza!?“

Tvrdeći da to govori zato da se ne bi stekao utisak da se SAD nečega boje, Rajsova je nastavila: „Jačanje ruskih veza sa Venecuelom nije pretnja za Ameriku. Mi u zapadnoj hemisferi imamo mnogo vojne moći. Da sam na mestu Rusije, ja bih dobro razmislila kako će saradnja sa Venecuelom biti shvaćena u drugim zemljama tog kontinenta sa kojima Moskva želi dobre odnose - u Brazilu, Čileu, Kolumbiji. To je problem koji će Rusija sebi, sarađujući sa Čavezom, napraviti. Utoliko pre što njegovi susedi imaju razloga da se pitaju: ako Karakas ima nameru da uloži milijardu dolara u oružje - neće li to biti pretnja nama?“

„KAĆUŠIN“ PRAUNUK

Ruska armija će do kraja godine dobiti prvu brigadu naoružanu raketnim kompleksima „Iskander“, koji se smatraju praunucima čuvenih „kaćuša“ s kraja Drugog svetskog rata. Kako je izjavio Nikolaj Dimidjuk, drugi čovek u hijerarhiji ruske državne firme za izvoz oružja, rakete „Iskander“ su superoružje: „Ove rakete je nemoguće oboriti zato što su snabdevene sa dva nivoa protivraketnih manevara“.

Inače, „Iskanderi“ pripadaju grupi superpreciznih raketa koje su u stanju gađaju ciljeve na rastojanjima do 300 kilometara.

„PTERODRON“ SLEĆE I NA BALKON

Američki naučnici sa dva univerziteta - Teksaškog i sa Florida univerziteta - konstruisali su novi tip bespilotnog špijunskog aviona, uzevši za model građu tela pterodaktila, praistorisjke ptice koja je živela pre 225 miliona godina. Zato nova letelica ima pomalo čudnu konstrukciju: navigacioni sistem premešten iz repa u „kljun“ (kao kod standardnih aviona), a to je aparatura dimenzija 70 santimetara koja služi za prikupljanje zvučnih video i video-podataka, kao i mirisa u mogućoj ratnoj zoni.

Letelica je nazvana „pterodron“ i prvi put će biti pokazana 7. oktobra u Hjustonu, na godišnjem kongresu Američkog geološkog društva. NJegovi tvorci ga smatraju prvim u novoj generaciji „vojnih letećih robota“ koji neće biti samo manji od svih dosadašnjih i bešumni, nego će biti u stanju i da proleću između zgrada i ispod mostova, čak i da ateriraju na balkonima.

PODMORNICE

Ruska ratna mornarica, kako je objavljeno u Moskvi, do 2015. treba da dobije osam atomskim podmornica nove generacije. Kako je izjavio zamenik glavnokomandujućeg Aleksandar Tatarinov, reč je o podmornicama klase „podvodnih razarača“, a on je otkrio da ih može biti izgrađeno i više. Do kraja ove godine već će zaploviti prva podmornica te klase - atomska raketna sabmarina „Jurij Dolgorukij“, a za njom će uslediti klonovi - „Aleksandar Nevski“, „Vladimir Monomah“...

KOSOVO

Analitičar Tatjana Parhalina predložila je svojim ruskim kolegama da Moskva, kao znak dobre volje prema Zapadu, prizna „suverenitet samoproglašene države Kosovo“. NJoj se suprotstavio politički ekspert Vitalij Tretjakov, koji je ocenio da bi Rusija priznanjem Kosova „učinila prijatnost Zapadu, ali pokazala da je potpuno zaboravila na sopstvene interese“.

„Šta nas briga za njihovu doktrinu“

U Moskvi je sve ovo, kako se i moglo očekivati, doživljeno kao „oživljavanje doktrine Monro“. Kontrareakcija bi možda bila i blaža da grupa američkih kongresmena nije predložila rezoluciju kojom se osuđuje „delovanje Rusije“ i naglašava: pojava ruskih oružanih snaga u zapadnoj hemisferi je koliko nepromišljena, toliko provokativna i narušava doktrinu Monro“.

Da podsetimo, doktrinom Monro nazivaju se ideje koje je u poslanici Kongresu 1922. godine izložio peti predsednik SAD Džejms Monro, a njome su oba američka kontinenta proglašena zonom „zatvorenom za kolonijalne i političke aspiracije evropskih država, uključujući i ruski imperiju“.

Indikativno je da je moskovski dnevni list Izvestija ovim povodom već napisao: „Čudna je logika američkih kongresmena. Prvo, šta nas briga za njihovu doktrinu od pre 200 godina! Drugo, zar je to norma međunarodnog prava? Ako tako stvari stoje, onda i mi, po toj istoj logici, možemo utvrditi ‘doktrinu Petrova ili Sidorova’ i njome postsovjetski prostor zatvoriti za ‘političke aspiracije’ država zapadne hemisfere, uključujući i SAD“.

Nagovestila rat

Ruse je uzbudila i izjava Sare Pejlin da je - prilikom novog zaoštravanja situacije sa Gruzijom ili u Ukrajini - moguć direktan vojni sudar SAD i Rusije. Reagujući na ove reči Mekejnove kandidatkinje za potpredsednika, generalni direktor moskovske Agencije za političke i ekonomske komunikacije Dmitrij Orlov ocenio je: „Takvim izjavama i povampiranjem ‘doktrine Monro’ Amerikanci žele da zaplaše Rusiju. Amerikanci uvek govore o moralu i volji proviđenja, koja je na njihovoj strani. Tako su se ponašali i Džeferson i Linkoln, i Vilson i Ruzvelt, i Regan i Buš. Zato je Rajsova i mogla da izjavi: ‘Anahronom demonstracijom svoje vojne moći Rusija neće okrenuti unazad točak istorije’. A upravo SAD žele da budu prisutne u svim delovima sveta, da kontrolišu sve značajnije komunikacije i sirovinske tokove. Fundamentalni princip američke politike je: ‘Sila je pravo’. ‘Prisiljavanje na demokratiju’ samo je modernizovana verzija te politike. Posebno je opasno što se danas i u ‘citadeli demokratije’ događa prava imperijalna militarizacija kulture. Kako je rekao Artur Šlezinger, Bušova Amerika sprovodi ‘politiku parirajuće samoodbrane’, ali ta politika je zastrašujuće slična politici imperijalnog Japana. A Rim i Velika Britanija pali su upravo onda kada su prestali da osećaju realna ograničenja u svojoj politici sile. Stoga, izabravši arhaični model globalne dominacije uz pomoć sile, ‘poslednji suveren’ rizikuje da ‘američki vek’ pretvori u - poslednja vremena Amerike“.

Ruski predsednik već je izjavio da njegova zemlja ne želi novi hladni rat i da za njega i ne postoje nikakvi pravi razlozi. Međutim, neki se u Moskvi počinju pribojavati pravog rata, koji je nagovestila Pejlinova.

Politikolog Sergej Kurginjan već je izjavio: „Džordž Buš mlađi je zaslužio da ga proglasimo trostrukim herojem Rusije. On je uspeo da SAD posvađa sa EU i islamskim svetom i da obezbedi stalni rast cena nafte. Mi smo živeli dobro sve dok su Amerikanci ratovali sa islamskim svetom, ali je slučaj Gruzije pokazao da se američki očnjaci okreću prema Rusiji. To je opasno zato što SAD ne mogu živeti bez rata. Zato nama ostaju samo dva izlaza: ili američke jastrebove okrenuti prema Kini ili činiti sve da neizbežni rusko-američki konflikt ne pređe u vruću fazu. Dodatni problem je što za SAD rat ne znači ništa, pa u rat može biti uvučena bilo koja država. Rusiji, bojim se, ne ostaje ništa drugo nego da opet sama postane imperija“.

„Naš problem je što smo - iako smo znatno jači nego pre deset godina - još znatno slabiji od postojećih centara moći u svetu“, upozorio je sunarodnike Vjačeslav Nikonov, predsednik Istraživačkog centra „Politika“.

AMERIKA ZIVI OD RATA AKO SE DOLAR UNISTI ONDAJE GOTOVO.!

Zastosu napali Sadama?Jeste nafta ali jos vaznije bilo je daje se Sadam ODREKO DOLARA..!Poceo brojiti "evre za naftu"stime potpisao samoubistvo Iraka!

Svaka drzava kojase odrekne dolara bice kaznjena ratom!

DOLAR prsko i jevtin tako da"turaju"Svetu IZVOZ AMERICKE ROBE..!

Rusija netreba da"sanja da unisti Ameriku"VEC DAJOJ PRUZI CAST DA SAMA SEBE UNISTI..!

Krenulaje nizbrdo!Problem je jer moze pola Sveta povuci zasobom u crnu jamu!

Rusija treba da smanji budzet za"konvencionalni arsenal-oruzja"Da krene na razvoju SVEMIRSKOG NAORUZANJA.Koje na Brdu uvek je bolja pozicija biti na Visini.Bilo je Ko kontrolise Okejane taj caruje ali sada je"guzva"Treba ici u Svemir orbitu i Ko kontrolise ORBOTU TAJ DAJE ULAZNICE MOZE ILI NEMOZE I KOTROLISE PLANETU..!!

Rusiji Treba Novi Svemirski Program. Plus da konstruise avione kojibi buli sposobni obletati Planetu biti"Svemirski Lovci avioni"

Trece Ruska Federacija treba da otvori vrata za ulaz ostali zemalja vec se prijavilo i lupaju na Rusku Kapiju 28 drzava da postanu deo Ruske Federacije.

DAKLE HLADNO TIHO MIRNO ODJEBATI AMERIKU..!

Jer kroz verbalne svadje Rusija izdajese i otkriva namere!

Naj opasnije jeste kada Rusija nista nekaze a radi svoje!

Americke"galamdzije"su jedna vrsta termostata i barometra i meru i odmeravaju Rusiju.

Ko zauzme izgradi na Mesecu Baze taj je TATA.!!

KONDOLIZA NEMA POJMA STA PRICA.?

Ovde citira "Kakvace reakcija biti Brazila,Cilea,Kolumbije"Da vide naoruzanu Venecuelu?Pre neki dan Argentina i Brazil ukinulisu"DOLAR" drugo Brazil kupuje Rusko naoruzanje i pronaslisu naftu i zelu Rusku flotu dase"proseta obalom"Brazila jer 4-ta U.S-flota sunjase oko nafte!

Kuba,Venezuela,Brazil,Bolivija,Ekvador,Nikaragva,Argentina zelu Rusko prisustvo i Rusku saradnju i ONI se neplasu Venecuele naoruzane vec Amerike daih nepljacka i ucenjuje.Argentina nece nikada zaboraviti ostrva stoje Engleska otela a Amerika pomogla.

TRECE!

Kondoliza nezna da "Latinski Savez"je da se medjusobno RAZUMEJU i necu skociti u klopku daih neko vise zavadja kao nekada.Cela Juzna Amerika zeli slobodu od"Jenkia"i od"Opasnoga Magarca"Spanci se postuju i volu medjusobno i uvek stite jedne drugoga.Kondoliza nezna da Juzna Amerika ima 2-drzave jos koje"obozavaju"Ameriku Kolumbija i Paragvaj ostali svisu zajedno i slozni PROTIV Americkog Imperijalizma.Vecinom trguju sa Kinom i Svetom.

RUSKA SILA

Rusija treba dase mane"kavgi"jer Amerika sa svadjama"eri i odmerava"Rusiju!Naj opasnije je Rusija koja cuti i radi,Ona nije duzna nikome da odgovara pre svega Americi.

Pored naoruzanja sto ima treba dase fokusira na Orbitu!Koje u Svemiru taj je na Brdu!Treba da ima "Svemirske Lovce"Koje mogu putovati svemirom i uci u atmosferu.Jer ako zarati u Svemiru prvo i dobije rat u Svemiru Amerika nema opcije nego da kapitulira.Ko vlada svemirom i nebesima taj vlada Svetom i okejanima.

Zivim medju zapadnjacima vec skoro 17 godina.Svi su oni nafurani,egoisti i lazovi!Bice rata i cvilece i plakace zapadni narodi,poput crva koji se peku na vatri,i nece ih puno preziveti,vreme vladavine(1000-godisnje) Slovena planetom tek dolazi ali pre toga trecina covecanstva bice povuceno u ponor...

Nerado ovo komentarisem ali mi se cini da u slucaju rata izmedju SAD i Rusije sve bi poslo svima naopako. Svi on i kojhi bi usli u ratu bi se tesko pokajali. Vec u drugom naletu snaga Rusija bi bila bacena na koljenima.. Zao mi je ali to je surova realnost. I ja tebe.........

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.