Potencijalna ruska pobeda preti da oslabi NATO

Izvor: B92, 11.Nov.2023, 00:44

"Potencijalna ruska pobeda preti da oslabi NATO"

Potencijalna ruska pobeda u sukobu u Ukrajini preti da oslabi NATO kao alijansu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, pobeda Rusije u Ukrajini ne bi bila samo tragedija za Kijev, već bi predstavljala i rizik za NATO, jer bi ga učinila ranjivim, prenosi TASS.

Moramo da nastavimo da dajemo Ukrajincima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružje koje im je potrebno da ostanu jaki na bojnom polju, da bi sutra mogli da budu jaki za pregovaračkim stolom“, dodao je Stoltenberg.

On je naveo da je u najboljem interesu NATO-a da nastavi da podržava Ukrajinu.

"Vojna podrška Ukrajini trebalo bi da približi dugoročno i pravedno rešenje krize", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje o rizicima smanjenja pomoći Ukrajini kako se sukob odugovlači.

Stoltenberg se danas sastao sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom i zahvalio mu na njegovom vođstvu u transformaciji Bundesvera i na velikom udelu Nemačke u jačanju odbrane NATO-a, saopštio je NATO.

Generalni sekretar je naglasio da nove smernice nemačke odbrambene politike pokazuju njenu posvećenost povećanju potrošnje na odbranu.

"Potreban nam je snažan Bundesver, koji je spreman da se bori u srcu alijanse“, rekao je on, pozdravljajući jasnu posvećenost Nemačke da do sledeće godine uloži dva odsto BDP-a u odbranu.

"Ovo odražava nemačku odgovornost i nemačko vođstvo“, dodao je on.

Stoltenberg se u četvrtak sastao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Tokom posete Berlinu Stoltenberg će primiti nagradu Američke akademije u Berlinu za 2023. godinu "Henri A. Kisindžer" za doprinos transatlantskim odnosima, navodi se u saopštenju Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.