„Postupci NATO-a koji često graniče sa provokacijom i agresivnošću stvaraju preduslove za rast potencijalnih sukoba“

Izvor: Vostok.rs, 12.Avg.2020, 14:56

„Postupci NATO-a koji često graniče sa provokacijom i agresivnošću stvaraju preduslove za rast potencijalnih sukoba“

Potezi NATO-a u uslovima nedostatka dijaloga sa Rusijom stvaraju preduslove za rast potencijalnih sukoba, uključujući i na Baltiku, izjavio je u intervjuu za Sputnjik direktor Drugog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev.
„Postupci NATO-a, koji često graniče sa provokacijom i agresivnošću, a posebno u uslovima kada, u suštini, ne postoji realni dijalog između Rusije i alijanse, a vojni kontakti su blokirani, stvaraju preduslove za rast potencijalnih sukoba, uključujući i u tradicionalno mirnom regionu Baltičkog mora, gde nema pitanja koja zahtevaju vojno rešenje“, rekao je Beljajev govoreći o bezbednosnoj situaciji na Baltičkom moru. „Više puta smo pokretali predloge usmerene na deeskalaciju vojnih tenzija, izbegavanje nerazumevanja međusobnih namera. To je nastavak vojnog dijaloga, povlačenje područja vojnih vežbi sa kontakt linije Rusija-NATO, sprečavanje opasnih vojnih aktivnosti i incidenata, pre svega u regionima Baltičkog i Crnog mora – upotreba primopredajnika, određivanje minimalnog rastojanja prilikom približavanja aviona i brodova, uzajamno informisanje o predstojećim vežbama, pozivanje posmatrača na te vežbe. Alijansa je naše inicijative, u suštini, ignorisala“, podsetio je diplomata.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.