Poslednji pokušaj: Stoltenberg odredio datum

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 18:23

Poslednji pokušaj: Stoltenberg odredio datum

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da je za 6. jul sazvao sastanak visokih zvaničnika Turske, Švedske i Finske.

Cilj je da pokuša da prevaziđe prigovore Ankare na pridruživanje Švedske tom vojnom savezu.

"Sada je vreme da primimo Švedsku kao punopravnu članicu NATO-a", rekao je Stoltenberg novinarima.

Sastanak je poslednji pokušaj Stoltenberga da izdejstvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Švedska uđe u NATO na samitu Alijanse sledećeg meseca, ocenjuje AP.

Ministri spoljnih poslova, šefovi obaveštajnih službi i savetnici za bezbednost Turske, Švedske i Finske, koja se u aprilu pridružila NATO-u, učestvovaće u pregovorima u Briselu.

Za pridruživanje NATO-u potrebno je jednoglasno odobrenje svih država članica.

Turska optužuje Švedsku da je previše blaga prema grupama koje Ankara optužuje da predstavljaju bezbednosnu pretnju, a među kojima su i militantne kurdske grupe i osobe povezane sa pokušajem puča u Turskoj 2016. godine.

Mađarska, takođe, odlaže odobrenje na kandidaturu Švedske za priključenje NATO-u, a do sada nije jasno objasnila svoje razloge za zabrinutost.

Zvaničnici NATO-a očekuju da će Mađarska odobriti ulazak Švedske čim Turska odustane od protivljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.