Opremali NATO, na pomolu posao za novu vojsku

Izvor: B92, 17.Jan.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opremali NATO, na pomolu posao za novu vojsku

Hrvatska fabrika odbrambene industrije Galeb mogla bi da postane novi snabdevač ukrajinske vojske.

Dve strane potpisale su Memorandum o saradnji, kojim se iskazuje interes za plasman proizvoda omiškoga Galeba za potrebe ukrajinske vojske.

Premda je to prvi korak, predsednik Uprave Galeba smatra da nema prepreka za snabdevanje ukrajinske vojske već na leto polo-majicama te donjim vešom za zimsku sezonu, uključujući negorivo rublje.

Potpisivanju su prethodile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve posete delegacije ukrajinskog ministarstva odbrane omiškoj fabrici. U posetu su došli stručnjaci iz ukrajinskog ministarstva, a kontrolisali su kvalitet i sertifikate.

“Od nas su uzeli uzorke kako bi naše proizvode mogli testirati u Ukrajini. Bili su zadovoljni, tako da smo došli do ove faze. Iako se radi o iskazivanju interesa, u dokumentu je naveden asortiman koji će Galeb proizvoditi za njih”, pojašnjava Pezo.

“Nakon prve isporuke, plan je povući i ostale hrvatske dobavljače iz odbrambene industrije. Postoji asortiman proizvoda koji naši proizvođači mogu kvalitetno isporučivati za tako zahtevne kupce kao što je vojska koja se oprema po standardima NATO-a”, objašnjava prvi čovek omiške fabrike rublja.

Iako Pezo nije hteo da iznese očekivanu vrednost posla za ukrajinsku vojsku, ona bi mogla biti slična kao posao koji su odradili za NATO, oko pet miliona kuna. Dobili su ga na konkursu, realizovali tokom prošle godine i nedavno završili.

Uz neke druge projekte koji su u planu, posao za Ukrajinu mogao bi, dakle, nadomestiti volumen i vrednost rada za NATO. Ukrajinska je vojska brojna, kaže, i prostor za poslovanje je veliki. Dodaje da sada čekaju nove konkurse i nadaju se da će dobiti takve, pa i značajnije poslove.

“Gde god dođemo, znaju da imamo kapacitet, znanje i snagu da realizujemo dogovoreni posao, posebno nakon što smo dokazali da u roku od tri meseca možemo proizvesti 200.000 kompleta dugačkog donjeg rublja za NATO, što nije jednostavno”, pojašnjava predsednik Uprave Galeba

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.