Poslanici o imovini žrtava holokausta

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o imovini žrtava holokausta

Skupština Srbije nastavlja sednicu razmatranjem predloga zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.
Ministar pravde Nikola Selaković je obrazlažući zakon rekao da će otklanjanje posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika doprineće većem razumevanju ljudskih prava.

"Donošenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovakvog jednog zakona Srbije, Vlada Srbije i Skupština Srbije jasno stavljaju do znanja koji je stav države i naroda prema određenim nemilim, mračnim i ružnim dešavanjima u našoj prošlosti, naročito u vreme neprijateljske okupacije i naročito kao posledica kvislinškog režima na teritoriji sadašnje centralne Srbije i Banata", rekao je Selaković.
Na početku skupštinske rasprave o predloženom zakonu ministar je istakao da se donošenjem tog zakona zaokružuje zakonodavni okviru u oblasti vraćanja oduzete imovine.
Usvajanje tog zakona, prema njegovim rečima, predviđeno je Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina EU i godišnjm planom rada Vlade Srbije za 2016. godinu.
"Pored svega onoga što predstavlja pravni osnov za donošenje ovog zakona postoji nešto što može da se nazove moralnom obavezom, koja ojačava antifašistički identitet našeg naroda i države, neka vrsta obaveza prema pripadnicima jevrejskog naroda koji su život i dela posvetili našoj Srbiji", istakao je ministar pravde.
Zakon, prema njegovim rečima, na sveobuhvatan način uređuje pitanje otklanjanja posledica oduzimanje imovine, određuje uslove, način i postupak vraćanja imovine i vraćanja oduzete imovine koja je u vreme oduzimanja bila u funkciji Jevrejske zajednice.
"Vraćenjem imovine se otklanja svaka neizvesnost u pogledu sudbine oduzete imovine", istakao je Selaković.
U nastavku sednice raspravljaće se o potvrđivanju sporazuma Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške, sporazuma Srbije i Mjanmarske Unije o saradnji u oblasti odbrane.
Takođe, raspravljaće se i o više predloga o prestanku funkcije tužilaca, predsednika sudova, o izboru članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.
Na dnevnom redu sednice predviđeno je razmatranje 23 akta, a parlament je juče završio načelni pretres izmena Zakona o kulturi kao i Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa inveliditetom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.