Poslanci pitali o KiM i NATO-u

Izvor: RTS, 23.Okt.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanci pitali o KiM i NATO-u

Skupština Srbije nastavila je raspravu po amandmanima na set zakona iz oblasti građevinarstva, a prethodno su poslanici postavljali pitanja članovima Vlade, predsedniku, kao i Tužilaštvu, što im je omogućeno svakog utorka i četvrtka.
Poslanik SRS-a Aleksandar Šešelj kaže da je neviđeni skandal izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Filološkom fakultetu u vezi sa razlozima bombradovanja Srbije, u smislu da je to bilo za naše dobro i da je tada bilo potrebno da se uvede demokratija.

"Zanima me šta će ministar prosvete Mladen Šarčević da preduzme prema dekanu Filološkog fakulteta Ljiljani Marković. Očekujem da se ona smeni", rekao je Šešelj.
Šešelj je ukazao i na izjavu komesara za susedsku politiku Johanesa Hana da rešavanje pitanja KiM nije jedini uslov za ulazak u Evropsku uniju i pitao hoće li predsednik Srbije sada da objasni šta će biti dalje ili će odustati od evropskih integracija, jer, kako kaže, očigledno je da bez priznavanja Kosova Srbiji nema perspektive u EU. 
Upitao je i da li je Srbija spremna da se učlani u NATO kako bi omogućila evropsku perspektivu, a što bi, po njegovom mišljenju, bilo najveće poniženje.
Šefica poslaničke grupe Nova Srbija–Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić imala je pitanje za predsednika Aleksandra Vučića o tome kakva je njegova politika u vezi sa Kosovom i Metohijom, a imajući u vidu da je nedavno rekao da je "njegova politika poražena".
"Šta je on to nudio i na osnovu čega je video da narod ne želi ono što on nudi. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je nedavno predložio razmenu teritorija. Zašto se istovremeno vrši lobiranje da se povlače priznanja nezavisnosti Kosova, a sa druge strane se plasira ideja o razmeni teritorije kada znamo da to podrazumeva državnost", pitala je Rašković Ivićeva.
Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov kaže da je 19. oktobra "javnost potresla informacija" Violete Cvetković, koja je video-snimkom ukazala na činjenicu da su njeno bolesno dete lekari odbili da pregledaju. 
"Nakon toga usledio je rat informacijama između lekara Doma zdravlja i Violete Cvetković. Sutradan se u tabolidu Informer pojavio zdravstveni karton ove žene, pa je pitanje za tužilaštvo dokle se stiglo sa istragom o tome da li su ti podaci tačni, jer ako jesu, neko je počinio krivično delo", rekla je Jerkov i pitala i Ministarstvo zdravlja šta je uradilo po tom pitanju.
Jerkov je osim toga pozvala i predsednika Srbije da završi rečenicu koju je uputio turskom investitoru pre dva dana, kako bi žene DS-a znale kako da reaguju.
Kako je objasnila, Vučić je prilikom obilaska fabrike izgovorio: "Pa ti si sve žene uzeo da rade. Pa zato si ti srećan, misliš da ćeš...", te je pozvala Vučića da završi tu rečenicu i kaže šta je tačno mislio.
"Neka kaže šta misli da poslodavac očekuje od svojih radnica. Molim vas da mu prosledite pitanje, zamolite ga da završi rečenicu", istakla je Jerkov.
Mihajlovićeva odgovara Jerkov
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je da se osudi ponašanje onih koji kritikuju predsednika Srbije zbog toga što je otvorena kompanija u kojoj će posao dobiti pre svega žene koje teže dolaze do posla, a on zahvalio investitoru na tome. 
"Prvo nisam verovala, a drugo, stvarno mislim da je to 'šizofreno' od onih koji to rade. Takvo ponašanje je za svaku osudu. To govori pre svega o onima koji tako pričaju i tako pišu i to nisu nikakave kritike, već ružne reči protiv onih koji donose posao", rekla je Mihajlovićeva u parlamentu.
Dodala je da takvo ponašanje i govor mržnje treba da osude svi, pa i stranke koje iza takvih reči stoje. 
Istovremeno, šef poslaničke grupe SNS-a Alekandar Martinović objasnio je da je Vučić zahvalio turskom investitoru što će zaposliti žene od 40 i 50 godina, koje često ne mogu da nađu posao, a da je posle toga usledila salva uvreda na račun predsednika Srbije.
"On je zahvalio turskom investitoru što će da zaposli ne samo mlade žene nego i one koje teže nalaze posao. Vučić se nije, kako je rekla jedna koleginica polumangupski i šeretski obratio predsedniku Upravnog odbora turske kompanije, nego je istakao ono što cela Srbija zna, da je danas teško naći posao za ženu ili muškarca ako imaju između 40 i 50 godina", rekao je Martinović.
Ukazao je da je turski investitor preuzeo obavezu da zaposli žene u tom dobu na čemu mu je predsednik zahvalio.
"U nedostatku drugih argumenata usledila je salva najgorih mogućih uvreda na račun Vučića i SNS-a. Te je bitanga, te je čovek koji mrzi žene, te je sišao sa navijačke šipke, te je pušten iz kaveza, šta sve nisu napisali za čoveka koji je omogućio da u Kraljevo dođe jedna investicija od 35 miliona evra i da se zaposli 2.500 ljudi", rekao je Martinović.
Dodao je da oni koji vređaju jedino to i umeju da rade, kao i da se bogate dok su na vlasti, a ljude ostavljaju bez radnih mesta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.