Pompeo pisao BiH: Sarađujte sa NATO-om slično kao Srbija

Izvor: RTS, 09.Jan.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo pisao BiH: Sarađujte sa NATO-om slično kao Srbija

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo pozvao je Predsedništvo BiH da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje sa NATO-om, ističući da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati uticaja na odnose sa susedima jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju sa Alijansom.
Majk Pompeo je, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javila BHRT, pozvao članove Predsedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, a koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom planu za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

Naveo je da je približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u "jasno naglašeno u aktuelnoj Strategiji spoljne politike BiH i da razume da postoji zabrinutost unutar Predsedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa Alijansom mogao imati uticaja na odnose sa susedima", prenosi portal Kliks.
Ukazao je i da Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju sa Alijansom, uključujući zajedničke vežbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a, te da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Severnoatlanskim savezom.
Pompeo je, u pismu upućenom Predsedništvu BiH, odao priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa i pozvao tročlanog šefa države da ga prosledi Briselu što je pre moguće.
"Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, takođe, poboljšati bezbednost u BiH i ojačati proces reformi koji je već deo nastojanja da BiH dobije status kandidata u pregovorima sa EU. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne vlasti BiH i iskoristite prednosti procesa usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa", naveo je Pompeo.
Na kraju je naveo da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da SAD žele veći stepen saradnje sa BiH.
BiH je nedavno dobila zeleno svetlo za aktivaciju MAP-a, što ne znači automatski i članstvo u NATO-u. 
Ministri spoljnih poslova NATO-a odobrili su 5. decembra prvi Godišnji nacionalni program čime je BiH dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.
MAP predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija namenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO-u. Reforme i pripreme uključuju pet oblasti – političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu i pravna pitanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.