Izvor: Blic, 13.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen žrtvama na mostu u Grdeličkoj klisuri

Devet godina prošlo je od bombardovanja voza u Grdeličkoj klisuri, što je juče obeleženo sećanjem i pomenom žrtvama nastradalim na železničkom mostu od NATO projektila. Poruka s ovog tužnog skupa bila je da zločinac i njegovi nalogodavci za ubistvo ljudi u vozu zaslužuju da se nađu pred licem pravde.

Voz 939, koji je saobraćao na relaciji Beograd - Skoplje, pogođen je 12. aprila 1999. godine u 11 sati i 40 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << minuta kada je prelazio most. Na spomen ploči nedaleko od tog mesta stoje imena 15 poginulih civila, ali je direktor Železnice Srbije Milanko Šarančić rekao juče da je tom prilikom stradalo oko 50 putnika.

- Gubitak 50 srpskih života NATO alijansa je nazvala koleteralnom štetom, uz opravdanje da je cilj bio most. Ali se postavlja pitanje zašto je taj nesrećni pilot kružio nebom čekajući da voz pun putnika bude na mostu i da tada uputi projektile - zapitao se Šarančić.

Dragan Ćirić, preživeli kondukter iz voza priseća se detalja tragedije.

- Bio sam u zadnjem delu drugog vagona. Niko ko se isperd mene nalazio nije preživeo. Sve je bilo spaljeno. Kada sam izašao kroz prozor video sam da avioni još kruže iznad voza - ispričao je Ćirić.

Časlav Marković iz Hana, koji je u bombardovanju izgubio sina i snahu, rekao je da se i posle devet godina od tragičnog gubitka oseća isto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.