Poljska doliva ulje: Zbog Nemaca nemamo NATO bazu

Izvor: B92, 10.Jan.2016, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska doliva ulje: Zbog Nemaca nemamo NATO bazu

Varšava -- Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič izjavio je da će Poljska na samitu NATO u julu u Varšavi zahtevati razmeštanje baza NATO na svojoj teritoriji.

On je optužio Nemačku da svojim vetom da se saveznička infrastruktura širi i na postkomunističke članice, ka ruskim granicama, pravi Poljskoj ogromne probleme, javljaju poljski mediji.

"U slučaju Poljske, tu je na snazi nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veto koji nam pravi ogromne probleme. Nadam se da poslednji događaji neće doprineti da veto ostane, već da će biti ukinut", kazao je Maćerevič poljskom ultra katoličkom Radiju Marija.

Novi poljski ministar odbrane, koji zastupa oštar kurs prema Rusiji i glavni je zagovornik teorije zavere da poljski predsednik Leh Kačinjski nije stradao u slučajnoj avionskoj nesreći pre šest godina u Smolensku već da je na njega atentat izvršila i oborila avion namerno Rusija, objasnio je da je za Poljsku jako važno da kao zemlja prva na udaru eventualnog agresora (Rusije), može da preduzme sve za svoju odbranu, pa tako i da odluči da će u njoj biti baze NATO.

"Nas može da zatrpa lavina agresora. Mi moramo da imamo mogućnost da odlučujemo o sredstvima odbrane, uključujući tu i razmeštanje vojske naših saveznika koji će podržati našu bezbednost, ukoliko to nađemo za shodno", rekao je Maćerevič.

Po oceni poljskog ministra odbrane, samit NATO 8. i 9. jula u Varšavi biće zato veoma važan.

"Na samitu u Varšavi biće doneta odluka da li je Poljska normalna, ravnopravna članica NATO i da li i za Poljsku važe isti principi kao za Nemačku, Francusku, Belgiju, Holandiju i druge zemlje, ili se prema nama ponašaju kao prema članovima niže kategorije. Reč je o tome da se u našoj zemlji razmeste baze NATO ili američke, u svakom slučaju da stalno budu prisutni vojnici drugih armija NATO", rekao je ministar.

Maćerevič je, takođe, saopštio da će u proleće početi izgradnja baze američkog antiraketnog štita u Ređikovu na severu Poljske.

"To je deo sistema koji je već postavljen u Rumuniji i funkcioniše. I u Ređikovu će početi izgradnja. Još ovog proleća. To više nije pitanje da li će, nego kada će početi da funkcioniše. Taj štit je neophodan za našu bezbednost", rekao je poljski ministar odbrane.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.