Poljska: Zavisi od NATO-a

Izvor: B92, 10.Feb.2023, 00:14

Poljska: Zavisi od NATO-a

Poljski premijer Mateuš Moravjecki kaže da isporuka poljskih borbenih aviona F-16 Ukrajini na kraju zavisi od odluka NATO, koji treba da postigne dogovor.

Međutim, ništa nije potpuno van stola i "ne treba ništa da isključimo", dodao je premijer, govoreći italijanskom dnevniku Korijere dela sera u četvrtak.

Kasnije tokom dana, na marginama vanrednog samita EU u Briselu, Moravjecki je napomenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da, ako blok ipak odluči da pošalje borbene avione, Varšava neće biti "prva u redu" da donira svoje avione i da bi ta odgovornost trebalo da padne na zemlje koje ih imaju najviše.

Moravjecki je ranije izjavio da je lično otvoren za isporuke američkih borbenih aviona Ukrajini, uprkos tome što njegov ministar odbrane Mariusz Blaszczak insistira da ih Poljska ima "premalo".

U intervjuu Korijeru u četvrtak, poljski lider je takođe sugerisao da tekući vojni sukob između Rusije i Ukrajine predstavlja "egzistencijalnu pretnju za Poljsku i celu Evropu" i izjavio da je poraz Rusije i "poljski i evropski razlog za državu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.