Pogubne posledice zapadne politike

Izvor: RTS, 24.Mar.2009, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogubne posledice zapadne politike

Rusija upozorava da pouke iz bombardovanja SR Jugoslavije treba uzeti u obzir pri izradi novog sporazuma o evropskoj bezbednosti. Posledice akcije NATO osećaće se još dugo, upozorio Lavrov.

Posledice NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine osećaće se još dugo vremena, izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Naš >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnos prema tim događajima nije se izmenio", rekao je Lavrov povodom 10. godišnjice bombardovanja, dodajući da su te aktivnosti "bile izvan međunarodno-pravnog terena" i da su se sprovodile uz kršenje Povelje UN.

Lavrov ke kazao da to nije doprinelo stabilnosti u Evropi, "da ne govorimo o mnogobrojnim patnjama koje su donele srpskom narodu", rekao je šef ruske diplomatije, upozoravajući da ogromna većina Srba koji su živeli na Kosovu ne mogu da se vrate kućama, a oni koji su sve vreme ostajali tamo "počinju da razmišljaju o tome da napuste region".

"Kao konačan rezultat dobili smo dopunsku iritaciju na Balkanu", istakao je Lavrov. "Posledice akcija, koje su se nastavile preko jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova, protivnog Rezoluciji SB UN, osećaćemo još dugo vremena".

Zapad pokušava da prikrije kršenje međunarodnog prava

Predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko upozorio je da su pozivi sa Zapada  da se "ne kopa po prošlosti" kada je reč o sećanju na bombardovanje  diktirani samo sa jednim ciljem - da se prikrije očigledno kršenje normi međunarodnog prava, opredeljenje za vojnu silu i stimulisanje separatizma.

"Mi pozivamo da se trezveno sagledaju događaji od pre deset godina, njihove destruktivne posledice po sistem međunarodnih odnosa, i da se donesu zaključci koji ne bi dozvolili recidive takvih akcija u budućnosti", naveo je Nesterenko.

Prema njegovim rečima, upravo tim načelima je vođena inicijativa Rusije o razradi sporazuma o evropskoj bezbednosti, koji bi fiksirao osnovne principe uzajamnih odnosa država u opšteevropskom prostoru.

U komentaru se, takođe, navodi da je protiv SRJ, kao suverene države, NATO pre deset godina započeo akt agresije, grubo kršeći Povelju UN, norme međunarodnog prava, i rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Vojna operacija NATO postala je demonstracija jednostrane politike sile, i ignorisanja kolektivnih principa u rešavanju međunarodnoh problema, navodi se u izjavi Nesterenka.

Rusko Ministarstvo smatra da su dalji tok rešavanja kosovskog problema, ucesnici operacije izgradili u okviru opravdavanja svojih dejstava i stimulisanja kosovskog separatizma.

Ruska crkva osuđuje nasilje

Istovremeno, i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril u pismu koje je, povodom desetogodišnjice bombardovanja uputio patrijarhu Pavlu upozorava da se posledice NATO agresije osećaju i danas.

"Težnja da se silom oružja preseče napeti čvor etničkih, verskih, psiholoških i duhovnih faktora pretvorila se u teška stradanja za celokupan srpski narod i njene posledice osećaju se i sada," rekao Kiril.

Ruska pravoslavna crkva i ubuduće će dizati svoj glas za zaštitu pravoslavne braće i sestara, Srba u pokrajini Kosovo i izgnanih, zaštitu svih žrtava nasilja i gaženja pravednosti, poručio je patrijarh Kiril.

U poruci upućenoj patrijarhu srpskom Pavlu, povodom tragičnog datuma od "početka vojnog mešanja država NATO u proces rešavanja kosovske krize" pre 10 godina , poglavar RPC je naveo da se "nekoliko zemalja, koje su smatrale da imaju pravo da određuju sudbinu sveta, udružilo da bi silom nametnulo svoju volju jednom od naroda".

Iz prošlosti se na evropsku zemlju ponovo vratila pogibija nezaštićenih civila, rušenje kuća, škola i bolnica, bogohulno ruganje nad svetim crkvama i manastirima".

"Ruska crkva i dalje će koristiti sve mogućnosti da bi podizala svoj glas u zaštitu Božje pravde, u zaštitu naše pravoslavne braće i sestara, onih koji su u pokrajini Srbije Kosovu i prognanih iz nje, u zaštitu svih žrtava nasilja i gaženja pravednosti", naveo je ruski patrijarh u poruci patrijarhu Pavlu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.