Počinje; Ovo je plan

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 06:53

Počinje; Ovo je plan

Lideri zemalja članica NATO-a danas će se okupiti u Vilnjusu na dvodnevnom samitu Alijanse tokom kog će se pozabaviti širokim spektrom pitanja.

Glavna tema će biti na koji način će članice odgovoriti na zahtev Ukrajine o pridruživanju NATO-u.

Pored toga, zvaničnici članica NATO-a pozabaviće se i pitanjem članstva Švedske, čemu se protivi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turska, a svoje rezerve ima i Mađarska.

Samit će početi oko 10 ujutru kada će biti održan uvodni razgovor sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom koji će se u 12 časova obratiti medijima.

U 14 časova, očekuje se susret generalnog sekretara NATO-a i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena, nakon čega će Stoltenberg i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda lično pozdraviti svakog šefa države i vlade.

U 15 časova će početi sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou šefova i država, kojem će prisustvovati i Švedska. Uvodnu reč će imati generalni sekretar Alijanse, a okupljene će pozdraviti i litvanski predsednik.

Tokom dana će biti održana ceremonija potpisivanja Deklaracije o saradnji u vazdušnom prostoru Estonije, Letonije i Litvanije.

U 18.30 očekuje se konferencija za medije generalnog sekretara Stoltenberga, kao i sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou ministara spoljnih poslova kojim će predsedavati zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Sastanku će prisustvovati predstavnici Švedske, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Moldavije i zamenik generalnog sekretara Evropske unije za zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku.

Biće održan i sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou ministara odbrane, kojem će takodje prisustvovati predstavnik Švedske.

U 20 časova će početi večera šefova država i vlada u predsedničkoj palati u Vilnjusu, a u 21 sat večera šefova diplomatije i ministara odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje samit NATO u Litvaniji: Viljnus pod opsadom, stiže 50 delegacija, Bajden se sastaje sa Zelenskim

Izvor: 24sedam.rs, 11.Jul.2023

Stoltenberg takođe očekuje da će zemlje članice na dvodnevnom samitu izraziti podršku i Gruziji

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.