Počeo mandat Kosovskim snagama bezbednosti

Izvor: RTS, 21.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo mandat Kosovskim snagama bezbednosti

Skidanjem zastave Zaštitnog korpusa i postavljanem zastave Kosovskih snaga bezbednosti u Prištini, počela da funkcioniše nova oružana formacija na Kosovu, čije formiranje su oštro osudile srpske vlasti i kosovski Srbi. Predsednik Boris Tadić uputio pismo generalnim sekretarima NATO-a i UN-a.

Nova oružana formacija na Kosovu, Kosovske snage bezbednosti, od danas i formalno počela da funkcioniše, uprkos oštroj osudi državnih organa Republike Srbije i kosovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srba.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je pismo generalnim sekretarima NATO-a i Ujedinjenih Nacija u kome izražava protest zbog formirnja Kosovskih bezbednosnih snaga, rekao je večeras šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Podsetio je da je formiranjem Kosovskih bezbednosnih snaga prekršena Rezolucija 1244 i dodao da će Srbija u odbrani te rezolucije koristiti pravna i diplomatska sredstva.

Šef srpske diplomatije je izrazio žaljenje što je NATO, učestvujući u formiranju Kosovskih bezbednosnih snaga, doprineo realizaciji jednog elementa propalog Ahtisarijevog plana. Naš nivo odnosa s NATO-om nije onakav kao što je bio pre te odluke, dodao je Jeremić.

Oglas u nedeljniku Jedinstvo kojim se stanovnici Kosova pozivaju da postanu deo Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) pustio je dežurni urednik u štampariji koji je nakon toga suspendovan.

"Suspendovani urednik je pustio oglas koji je raspisao Kfor, legitimni i legalni organ na Kosovu i Metohiji, s kojim Vlada Srbije sarađuje", naveli su u Ministarstvu kulture.

Kako navode u Ministarstvu, dežurni urednik je oglas primio u nedelju 18. janura uveče, i on je, prema odluci direktora lista, suspendovan sutradan.

Nedeljnik, koji finansira država Srbija, izašao je u ponedeljak 19. januara, a na poslednjoj strani je objavljen poziv građanima da se priključe BSK.

U oglasu nedeljnika, koji se distribuira na Kosovu i prodaje na kioscima u Beogradu, objavljena je slika Albanca, Srbina i Turkinje, a propaćen je tekstom "Svi ste nam potrebni. Postanite deo kosovskih bezbednosnih snaga".

Kosovske snage bezbednosti (KSB), formirane nepunu godinu dana nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, biće jedinica sa 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista, opremljenih lakim naoružanjem.

"Formiranje Bezbednosnih snaga Kosova nikome ne donosi dobro", ocenio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i dodao da je "potpuno razumljivo što se Srbi na Kosovu i Metohiji pribojavaju tih snaga".

Bogdanović je dodao da Beograd ne razmišlja o formiranju srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu i Metohiji, jer bi to samo dodatno podiglo tenzije.

"Naš cilj je demilitarizacija Kosova i Metohije što je uslov za mir", rekao je Bogdanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i poručio da će se Beograd "svim diplomatskim sredstvima boriti da Kosovske snage bezbednosti ne zažive".

Bogdanović je naveo da su Srbi imali "gorka iskustva" sa Oslobodilačkom vojskom Kosova i Kosovskim zaštitnim korpusom, kao i da ne vidi nikakvu razliku između tih formacija i novih oružanih snaga.

Bogdanović je podsetio da sada na Kosovu i Metohiji ima između 350.000 i 400.000 "dugih cevi, u legalnom posedu, koje mogu u kriznim situacijama da se okrenu protiv Srba".

Kosovski premijer Hašim Tači je, uoči formalnog početka aktivnosti KSB, rekao da se radi o multietničkoj organizaciji.

"Bezbednosne snage će u potpunosti ispunjavati međunarodne standarde, u skladu sa Ustavom Kosova i NATO standardima. Imam potpuno poverenje, pošto je i Kosovska policijska služba multietnička i profesionalna, da će i nove snage bezbednosti biti formirane u skladu sa tim i u potpunosti po zapadnim i standardima NATO-a", rekao je Tači.

Nove kosovske snage bezbednosti predviđene su planom nekadašnjeg finskog predsednika Martija Ahtisarija, kojim je određeno da najmanje 10 odsto pripadnika, kako u aktivnom, tako i rezervnom sastavu, bude iz redova nealbanskih zajednica.

Kfor: Regrutovanje za BSK

Kfor je javio da je od danas počela kampanja za regrutovanje dodatnih 300 članova Bezbednosnih snaga Kosova.  Kampanja će trajati do 14. februara a Kfor će pružiti podršku tom procesu, saopšteno je iz kancelarije za informisanje NATO-a na Kosovu.

U saopštenju se kaže da zainteresovani mogu naći formulare za prijavu i detaljnije informacije u pet regionalnih kancelarija za regrutovanje u Prištini, Mitrovici, Gnjilanu, Peći i Prizrenu, i na sajtu Ministarstva za Bezbednosne Snage.

Mobilne ekipe će tokom kampanje obići i ostale opštine, a tačan raspored obilaska biće saopšten preko lokalnih medija i opštinskih organa.

KSB nije vojska  

Portparol NATO u Briselu Džejms Apaturaj izjavio je da Kosovske snage bezbednosti nisu armija i da su Kosovu neophodne snage bezbednosti, bez obzira na statusno pitanje, koje će biti pod civilnom kontrolom i politički neutralne.

"NATO nema stav o statusu Kosova. Suština naše pozicije o tom pitanju je da će Kosovu biti neophodne snage bezbednosti, bez obzira na statusno pitanje, i zato mislimo da je najbolje da te snage budu pod civilnom kontrolom, multietničke, politički neutralne i profesionalne", rekao je Apaturaj za Bi-Bi-Si.

"Vrlo je važno reći da te snage nisu armija - one će se baviti stvarima kao što su uklanjanje mina, gašenja požara i sličnim kriznim situacijama", kazao je Apaturaj.

Portparol Kosovskih snaga vezbednosti Ibrahim Šalja je izjavio da su te snage "zadužene za delovanje u vanrednim situacijama i imaće formu civilne zaštite".

"Snage bezbednosti su formirane po strogim standardima NATO, a treninzi koji će se obavljati u tri kampa na teritoriji Kosova trajaće nekoliko nedelja", rekao je Šalja.

Srbi oštro protiv novih snaga

Kosovski Srbi ne gledaju blagonaklono na novu formaciju. Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković smatra da je "prevashodni cilj kosovskih snaga bezbednosti kontrola kosovskih Srba i svega što na Kosovo dolazi iz Srbije".

Rada Trajković izjavila je da KSB takođe predstavljaju pokušaj NATO-a da stvori saveznika na ovim prostorima, u borbi protiv globalnog terorizma i svih izazova koje budućnost donosi.

Na severu Kosova ističu da formiranjem snaga bezbednosti neće biti rešeno stanje na terenu. Milan Ivanović, iz Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova kaže da su snage bezbednosti "uperene protiv Srba".

"Formiranje kosovskih bezbednosnih snaga predstavlja još jedan izraz pristrasnog proalbanskog odnosa međunarodne zajednice prema formiranju kvazi-nezavisne države Kosovo", smatra Ivanović.

Nekadašnji vojni lider OVK komadant Kosovskih snaga

Pripadnici KSB, kako je predviđeno, posedovaće lako naoružanje, a municiju će nositi kada su na zadatku. Oružje će moći da upotrebe samo u slučajevima kada im je ugrožen život, a kao instrument sigurnosti davaće podršku Vladi Kosova.

KSB će, kako se najavljuje, učestvovati u kriznim operativnim akcijama, potpomagaće civilnim autoritetima u slučaju prirodnih katastrofalnih nepogoda, a obavljaće i uništavanje eksplozivnih sredstava.

Pripadnici KSB će obuku početi 2. februara u Vučitrnu. Obučavaće ih oficiri britanske armije, dok će im uniforme obezbediti američka, a vozila nemačka armija.

KSB će komandovati nekadašnji vojni lider "Oslobodilačke vojske Kosova" i dojučerašnji čelnik zaštitnog korpusa Sulejman Selimi.

Od ponoći je istovremeno prestao da funkcioniše Kosovski zaštitni korpus, a više od trećine pripadnika te organizacije, nastale demilitarizacijom OVK, biće angažovano u KSB.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.