Plenković: Sprovodićemo reforme za bolju Hrvatsku

Izvor: RTS, 15.Jan.2018, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Sprovodićemo reforme za bolju Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da je Hrvatska u proteklim godinama ostvarila ključne strateške ciljeve i najavljuje da će vlada nastaviti sa sprovođenjem reformi za bolju Hrvatsku.
Andrej Plenković je, povodom 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, istakao da se ostvarenje ključnih strateških ciljeva posebno odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na članstvo Hrvatske u NATO i EU.

"Hrvatska izgrađuje moderno i demokratsko društvo u kojem se poštuju najviše vrednosti zapadnih demokratija. Ohrabrena pozitivnim privrednim trendovima i rezultatima, vlada je okrenuta budućnosti i nastavlja da sprovodi strukturne reforme radi poboljšanja standarda hrvatskih građana i izgrađivanja prosperitetne Hrvatske", poručio je Plenković.
S ponosom se, kaže, prisećaju zajedništva hrvatskog naroda i njegove odlučnosti u ostvarenju svog viševekovnog sna o slobodnoj i nezavisnoj državi.
Dodao je da je 15. januar 1992. godine "istorijski dan", kada je Hrvatskoj kao suverenoj državi priznato mesto među slobodnim nacijama.
Naglasio je da je međunarodno priznanje Hrvatske od tadašnje Evropske zajednice bilo prekretnica koja je ubrzala uspostavljanje diplomatskih odnosa između Hrvatske i brojnih zemalja širom sveta, kao i da je otvorilo put članstvu u Ujedinjenim nacijama, 22. maja 1992. godine.
"Zahvaljujući političkoj viziji i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsednika dr Franje Tuđmana, herojskoj žrtvi hrvatskih branitelja, te umešnosti hrvatske diplomatije, hrvatski je narod stekao svoju slobodu uprkos agresiji Miloševićevog režima i nepovoljnim međunarodnim okolnostima", rekao je Plenković.
Povodom 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Plenković navodi da je reč o jednoj od najuspešnijih mirovnih operacija (UNTAES) u istoriji UN, kojom je zaokružena teritorijalna celovitost Hrvatske.
"Uključivanje hrvatskog Podunavlja mirnim putem u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske stvorilo je temelje za proces pomirenja, suživota i integracije, te može služiti kao model mirnog rešavanja sukoba u drugim sličnim situacijama", zaključio je hrvatski premijer.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plenković: Spovodićemo reforme za bolju Hrvatsku

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2018

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković poručio je danas da je Hrvatska u proteklim godinama ostvarila ključne strateške ciljeve i najavljuje da će vlada nastaviti sa sprovođenjem reformi za bolju Hrvatsku...Plenković je to poručio povodom 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. godišnjice...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Plenković: Reintegracija istočne Hrvatske, temelj za pomirenje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jan.2018

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas povodom 20. godišnjice mirne reintegracije Podunavlja u ustavnopravni poredak Hrvatske da je reč o jednoj od najuspešnijih mirovnih operacija u istoriji UN, kojom je zaokružena teritorijalna celovitost zemlje. U poruci građanima hrvatski premijer...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.