“Platinasti vuk” od 14. juna kod Bujanovca, iz ambasade SAD kažu da je Srbija učešćem izabrala Zapad

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jun.2023, 16:10

“Platinasti vuk” od 14. juna kod Bujanovca, iz ambasade SAD kažu da je Srbija učešćem izabrala Zapad

Vojna vežba “Platinasti vuk 23” u kojoj će pored pripadnika oružanih snaga nekih članica NATO-a učestvovati i Srbija biće održana od 14. do 30. juna u vojnoj bazi “Jug” kod Bujanovca, a iz ambasade SAD u Beogradu kažu da je odlukom da bude deo vežbe Srbija napravila izbor da bude deo Zapada.

Odlukom o održavanju vežbe “Platinasti vuk” vlasti Srbije su napravile izuzetak od moratorijuma na održavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vojnih vežbi sa stranim partnerima, koji je na snazi od februara prošle godine.

Od 2014. godine taktička vežba “Platinasti vuk” je do sada realizovana sedam puta na teritoriji naše zemlje, a ove godine će biti realizovana na jugu Srbije uz učešće vojski Srbije, SAD i još 10 partnerskih država, piše Insajder.

Pozivajući se na portal Radio Slobodna Evropa, ovaj medij prenosi da je iz ambasade rečeno i da će “veća integracija Srbije u evroatlanske bezbednosne strukture skratiti put Srbije do konačnog članstva u Evropskoj uniji”.

Srbija je napravila izbor da bude deo Zapada, a to uključuje dalju integraciju sa evroatlanskim bezbednosnim strukturama i partnerskim vojskama - rekao je portparol američke ambasade.

On je naveo i da je ta vežba direktno relevantna za postojeća učešća Srbije u misijima širom sveta.

Dok su SAD pozdravile odluku o učešću, portparol Kremlja Dimitrij Peskov je saopštio da vežba neće proći nezapaženo u Rusiji i da će je sigurno pažljivo pratiti.

Prema pisanju Insajdera, Ministarstvo odbrane Srbije je za Radio Slobodna Evropa potvrdilo da preduzima sve potrebne aktivnosti radi pripreme i realizacije vežbe u kojoj će SAD učestvovati sa 100 vojnika.

Inače, na otkazivanje vežbe pozvali su i pre dva meseca iz Srpskog pokreta Dveri, ali je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević odbacio taj zahtev, rekavši da vežba “ne predstavlja presedan, već kontinuitet međunarodne saradnje koja donosi korist Vojci Srbije i doprinosi unapređenju njene operativne sposobnosti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.