Pitanje identiteta za Makedonce

Izvor: Southeast European Times, 24.Maj.2012, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje identiteta za Makedonce

Posle najnovije odluke NATO-a o članstvu, još veći broj Makedonaca želi povlačenje iz pregovora o sporu oko imena.

24/05/2012

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 24.5.2012.

Sve veći broj ljudi želi da se Makedonija povuče iz pregovora sa Grčkom u sporu oko imena, u kojima posreduju UN, nakon odluke NATO-a da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << primi Skoplje u članstvo.

Članovi Alijanse složili su se na samitu u Čikagu ove nedelje da je „međusobno prihvatljivo rešenje pitanja imena postignuto unutar okvira UN“ novi preduslov za članstvo Makedonije.

Ali, Grčka od 2008. godine zanemaruje sopstvene obaveze iz tog okvira, kaže Meto Koloski, predsednik Ujedinjene makedonske dijaspore. Novi uslov nagoveštava da je jedini put napred za Makedoniju da negira sopstveni identitet, rekao je on.

„SAD, Francuska i Nemačka zvanično su odlučile da zanemare odluku Međunarodnog suda pravde iz decembra 2011. godine, kojom je grčki veto proglašen nezakonitim, u sklopu Privremenog sporazuma između Makedonije i Grčke iz 1995; sporazuma u čijem je postizanju posredovao UN i koji su potpisale obe države, ali koji je, prema nekolicini NATO država -- obavezujuć samo za Makedoniju“, dodaje Koloski.

Analitičari su rekli da je spor oko imena okolni put za Grčku da pokaže da se ne slaže sa postojanjem makedonskog naroda i Makedonije kao države.

„Spor oko imena je izmišljen ... kako bi se sprečilo da Makedonija [postane] nezavisna država“, rekao je Toni Deskoski, profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Skoplju, u izjavi za SETimes.

To pitanje izbilo je tokom balkanskih ratova devedesetih. Da bi postala članica UN tada, Makedonija je bila podvrgnuta vansudskim uslovima izvan okvira Povelje UN, kaže Todor Petrov, predsednik Svetskog kongresa Makedonaca.

Kao posledica toga, Makedonija je postala članica UN 1993 -- pod „privremenim oznakom“ Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija -- i ušla je u razgovore sa Grčkom o rešavanju razlika oko imena.

„Tako je Grčka iskoristila 'spor' oko imena da veže ruke Makedoniji u UN, navede je na ustupke, kao što je promena makedonske zastave i ustava, te iskoristi ostvarene uspehe u procesu u UN da nastavi i sa međunarodnim blokadama, pre svega u EU i sada u NATO-u“, rekao je Petrov za SETimes.

Makedonci kažu da se bilo kojim drugim imenom osim imena „Republika Makedonija“ poriče pravo nacije na identitet. Grčka je rekla da to ime predstavlja pretenziju ka njenoj provinciji istog naziva.

Međutim, razgovori o imenu uz posredovanje UN razvili su se u pregovore o promeni imena, kao i identiteta Makedonije, kaže Mirka Velinovska, kolumnistkinja dnevnika Nova Makedonija.

„Ambasador Metju Nimic iznosio je predloge vezane za odrednicu pored imena 'Makedonija', ali su oni svaki put bili propraćeni brojnim stranama sa malim slovima, uz negiranje makedonskog jezika, kulture i identiteta“, izjavila je Velinovska za SETimes.

„Ali, u Rezoluciji 817 jasno se navodi da su razgovori vezani za promenu privremenog naziva i ništa drugo“, ukazuje Dimitar Mirčev, bivši ambasador i viši savetnik predsednika Makedonije, u izjavi za SETimes.

„Promena imena Makedonija nije samo kršenje osnovnog prava na identitet, koji je pohranjen u svim osnovnim dokumentima UN, nego i pretnja bezbednosti regiona, jer teritorijalne aspiracije suseda Makedonije nikada nisu prestale. Ta činjenica bi pre svega trebalo da bude na umu liderima NATO-a“, kaže Mirčev.

Petrov već dugo govori da Makedonija ima samo jednu opciju za opstanak. „Makedonija mora odmah da okonča proces 'pregovora oko imena' i sve druge ustupke date u sklopu privremenog sporazuma sa Grčkom iz 1995. godine“, rekao je on.

„Predsednik [Georgi] Ivanov treba odmah i bez rezerve da obavesti generalnog sekretara UN da, uprkos dobroj volji Makedonije, razlike sa Grčkom ostaju prisutne, te da će zemlja nastaviti članstvo u UN pod svojim jednim i jedinim, istorijskim imenom -- Makedonija.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.