Pakao od Tripolija do Misurate

Izvor: RTS, 05.Jul.2011, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakao od Tripolija do Misurate

Libijska mornarica kod Tripolija presrela dva broda natovarena katarskim oružjem za pobunjenike i zarobila 11 ustanika. NATO čeka da se raspadne Gadafijev režim, nestrpljivi ustanici promovišu ideju o ofanzivi na Tripoli, koji je meta 46 odsto napada Alijanse. Francuska želi inicijativu.

15.57 - Nova serija eksplozija u Misurati. Ubijeno najmanje pet ustanika, 35 ranjeno. 

15.20 - Francuska prestala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da padobranima šalje oružje libijskim pobunjenicima, izjavio ministar odbrane te zemlje Žerar Longe i dodao da sumnja da su pobunjenici sposobni za ofanzivu na Tripoli.

13.49 - Glavni zapovednik pobunjeničkih snaga u zapadnoj Libiji, Moktar Milad Fernana, kaže da njegove trupe vode borbe na samo 70 kilometara od Tripolija i da će zauzeti glavni grad Libije za tri nedelje.

13.37 - NATO želi da Ujedinjene nacije predvode napore prelaska ka demokratiji u Libiji nakon povlačenja Gadafija, izjavio generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

8.09 - Najžešće borbe oko Misurate u poslednjih mesec dana. Najmanje četiri pobunjenika poginula u obračunima sa vojskom. Nekoliko projektila palo u okolinu luke. 

2.45 - Kamionet sa tridesetak kilograma plastičnog eksploziva otkriven ispred hotela u Bengaziju gde su smešteni diplomate i novinari. Navodno, vozilo je tu bilo parkirano nedeljama. 

Libijska mornarica presrela je i zarobila dva broda nakrcana katarskim naoružanjem, namenjenim pobunjenicima u okolini Tripolija, koji se, navodno, spremaju za veliki ustanak i svrgavanje režima Moamera el Gadafija.

Novinar dnevnika Komersant iz Sočija piše danas, pozivajući se na neimenovani izvor u ruskom rukovodstvu, da je Gadafi spreman da napusti vlast u zamenu za garancije bezbednosti, koje bi mogle da u obezbede neke zemlje NATO-a, između ostalog Francuska.

Francuzi su, piše ruski dnevnik, spremni ne samo da odmrznu račune pukovnikove porodice, već i da ga spasu od Međunarodnog krivičnog suda kako bi okončali konflikt koji se odužio.

Komersant tvrdi da Gadafi ima ključan uslov - da na izborima koji će u slučaju njegovog povlačenja biti održani, učestvuje njegov sin Sejf.

"Pošto su Francuzi padobranima doturali oružje pobunjenicima, sada smo svedoci isporuka morskim putem... Osuđujemo ovakav potez, jer za cilj ima izazivanje sukoba među Libijcima i haos u državi", rekao je zamenik libijskog ministra spoljnih poslova Kaled Kaim.

Brodovi su presretnuti pošto su preuzeli teret sa broda koji je plovio pod zastavom Tunisa. Oružje je, navodno, bilo namenjeno ustanicima u mestu Zazur, tridesetak kilometara od Tripolija. Oružje na brodu proizvedeno je u Pakistanu, a u Libiju je dospelo kao deo katarske pomoći pobunjenicima.

Ukupno je zarobljeno 11 ustanika, uključujući i dvojicu oficira.

Kako navode vojni analitičari, ova zaplena oružja predstavlja prilično ubedljiv dokaz teze da NATO pokušava da ohrabri ustanak u Tripoliju i na taj način prekine sukob, koji bi mogao potrajati još mesecima, pošto pobunjenici ne uspevaju da iskoriste prednost koju im daju vazdušni udari NATO-a.

Takav pristup doveo je i do priličnog razmimoilaženja koncepata unutar NATO-a, jer se Francuska ne slaže sa idejom da se konstatnim bombardovanjem ubrza urušavanje Gadafijevog režima, već je, kako se čini, na svoju ruku doturala oružje pobunjenicima u pokušaju da ih ohrabri da pokrenu ofanzivu na Tripoli.

U seriji francuskih pošiljki, tvrde zapadni izvori, bilo je i lakih tenkova i drugih oklopnih vozila, što predstavlja prilično ubedljiv dokaz o budućim ambicijama Pariza u toj državi, jer su London i Vašington odbacili svaku pomisao o naoružavanju ustanika, strahujući da bi se njihova pomoć mogla naći u rukama lokalnih sledbenika Al Kaide.

Iako veliku ofanzivu na Tripoli najavljuju već danima, pobunjenici nisu načinili nikakav pomena vredan pokret na zapadu Libije, pravdajući izostanak akcije čekanjem na ustanak u prestonici. Zbog toga su se, valjda, mete oko 46 odsto ukupnog broja napada NATO avijacije u proteklih mesec dana nalazile oko Tripolija.

Takva taktika, suštinski, predstavlja kraj ambicija čitavog niza država da bi se rešenje libijskog haosa moglo naći za pregovaračkim stolom, mada je prethodih sedmica tokom tajnih razgovora u Norveškoj stvar, navodno, pomerena sa mrtve tačke. Libijski zvaničnici smatraju da NATO pokušava da podrije pregovore.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska prestala da libijske pobunjenike snabdjeva oružjem

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2011

BENGAZI - Francuska je prestala sa slanjem oružja libijskim pobunjenicima uz pomoć podobrana, izjavio je ministar odbrane te zemlje Žerar Longe.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Najmanje 11 poginulih i 56 povređenih u sukobu kod Misrate

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jul.2011

Najmanje 11 osoba je poginulo u utorak i 57 je povređeno na području Misurate u bombardovanja snaga libijskog lidera Moamera Gadafija, saopštili su libijski pobunjenici. "Najmanje 11 osoba je poginulo i 57 je povređeno, među kojima većinom su civili", izjavio je neimenovani predstavnik libijskih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.