Mađarska i Švedska potpisale važan sporazum: Šalju borbene avione?

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 12:41

Mađarska i Švedska potpisale važan sporazum: Šalju borbene avione?

Premijeri Mađarske i Švedske zaključili su danas u Budimpešti sporazum o odbrambenoj industriji.

On će povećati broj borbenih aviona švedske proizvodnje u Mađarskoj.

Premijeri Viktor Orban i Ulf Kristerson sastali su se danas posle višemesečnih trvenja zbog odbijanja Mađarske da podrži ulazak Švedske u NATO.

Kristerson je u Mađarsku došao posle nekoliko poziva mađarske vlade da dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je bio Orbanov nagovešteni preduslov da njegova vlada podrži ulazak Švedske u NATO.

Današnji sporazum izgleda kao pomirenje dve vlade.

Orban je nagovestio da je njegova vladajuća stranka Fides spremna da u ponedeljak odobri stupanje Švedske u NATO.

Kristerson je rekao nopvinarima da će Švedska Mađarskoj prodati četiri borbena aviona svoje proizvodnje "JAS 39 Gripen" kojih Mađarska sada ima 14.

Orban je rekao da će to ojačati ulogu Mađarske i da povećati njenu sposobnost da učestvuje u zajedničkim operacijama NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.