PUTIN SE OGLASIO Zapad je proglasio sistem UN zastarelim kada je NATO bombardovao Beograd

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2023, 19:36

PUTIN SE OGLASIO Zapad je proglasio sistem UN zastarelim kada je NATO bombardovao Beograd

Putin je kazao da su zapadni lideri tada tvrdili da su principi UN zastareli, zato što su hteli da deluju bez obzira na međunarodno pravo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se često moglo čuti od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo i da ne odgovara današnjim potrebama, posebno u vreme jugoslovenske krize, kada su, bez sankcija Saveta bezbednosti UN, zemlje NATO bombardovale Beograd.

- U našoj novijoj istoriji često smo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čuli od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo, da ne zadovoljava današnje potrebe. Ali kada je to počelo? U vreme jugoslovenske krize, kada su, bez ikakvih sankcija UN Savet bezbednosti, SAD i njeni saveznici počeli da bombarduju Beograd, nemilosrdno i neustrašivo, ušli su čak i u ambasadu NR Kine u Beogradu - rekao je ruski predsednik na sastanku međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj".

On je kazao da su zapadni lideri tada tvrdili da su principi UN zastareli, zato što su hteli da deluju bez obzira na međunarodno pravo.

Prema njegovim rečima, kada je Rusija počela da preduzima neke akcije, oni su to nazvali sramotom, rekavši da Rusija krši međunarodno pravo i Povelju UN.

- Ali, nažalost, uvek je bilo pokušaja da se međunarodno pravo prilagodi sopstvenim interesima. Da li je ovo dobro ili loše? Ovo je jako loše - poručio je Putin.

Ako Povelja UN bude poslata na smetlište istorije, svet se suočava sa opštim haosom, upozorio je ruski predsednik i istakao da su međunarodnom pravu potrebne promene koje se moraju sprovoditi na osnovu današnje realnosti i sve većeg uticaja niza zemalja u svetu.

- Postoji opasnost da eliminišemo postojeće sisteme međunarodnih pravila, odnosno međunarodno pravo na osnovu Povelje UN, ali ništa novo nije stvoreno i neće biti stvoreno. I jednostavno će nastati opšti haos. Ako povelju UN u potpunosti pošaljete na smetlište istorije, a da je ničim ne zamenite, onda je haos neizbežan i može dovesti do veoma ozbiljnih posledica - rekao je Putin.

On je govorio o šest principa kojima Rusija teži, od kojih je prvi cilj međusobno povezan svet u kome niko nikada neće pokušavati da podiže veštačke barijere.

Drugi princip, kako je naveo je raznolikost sveta, koja ne samo da treba da se očuva, već da bude temelj univerzalnog razvoja.

- Nametanje bilo kojoj zemlji ili narodu kako treba da živi, kako treba da se oseća, trebalo bi da bude zabranjeno - istakao je Putin.

Prema rečima predsednika Rusije, treći cilj je maksimalna zastupljenost.

- Niko nema pravo niti može da vlada svetom za druge ili u ime drugih. Svet budućnosti je svet kolektivnih odluka - objasnio je on.

Odluke, prema Putinu, treba da se donose na nivou na kojem su najefikasnije, i to od strane onih učesnika koji su u stanju da daju značajan doprinos rešavanju određenog problema.

- Ne odlučuje jedan za svakoga, niti svi odlučuju o svemu, već se oni koji su direktno pogođeni ovim ili onim pitanjem dogovaraju šta i kako da rade - rekao je predsednik.

Četvrti princip je univerzalna bezbednost i trajni mir, izgrađen na interesima svih – od velikih do malih država.

Putin je napomenuo da je najvažnije rasteretiti međunarodne odnose blokovskog pristupa, nasleđa kolonijalne ere i hladnog rata.

- Harmonija u ovoj oblasti je ostvariva, samo treba ostaviti po strani ponos, aroganciju i prestati gledati na druge kao na drugorazredne partnere ili kao na izopštenike ili divljake - dodao je on.

Peti cilj, smatra Putin, je pravda za sve, budući da je era eksploatacije prošlost.

Države i narodi su jasno svesni svojih interesa i mogućnosti i spremni su da se oslone na sebe, istakao je on i dodao da svima treba da bude obezbeđen pristup blagodetima savremenog razvoja.

Šesti princip, napomenuo je predsednik, je jednakost.

Prema njegovim rečima, niko više nije spreman da se potčini, da svoje interese i potrebe zavise od onih koji su bogatiji ili jači.

- Ovo je suština celokupnog istorijskog iskustva čovečanstva - zaključio je on.

Međunarodni diskusioni klub Valdaj je udruženje vodećih stranih i ruskih stručnjaka iz oblasti političkih nauka, ekonomije, istorije i međunarodnih odnosa.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.