PRED OVIM ČUDOVIŠTEM JE NATO NEMOĆAN: Nema leka za Iskander M, a OVO je glavni razlog (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2020, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRED OVIM ČUDOVIŠTEM JE NATO NEMOĆAN: Nema leka za "Iskander M", a OVO je glavni razlog (VIDEO)

Ne poseduju sredstva PVO.

NATO trenutno ne poseduje sredstva protivraketne odbrane koja bi mogla da se suprotstave ruskom sistemu "Iskander M" zbog njegove pokretljivosti, malih dimenzija i mogućnosti da koristi dve vrste raketa, smatra vojni stručnjak Dmitrij Drozdenko.

- Šta oni mogu da urade sa "Iskanderom"? U ovoj fazi skoro ništa, jer je sistem prilično malih dimenzija i pokretljiv. Tokom vojnih vežbi, sistemi su prebacivani u Kalinjingradsku oblast >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i u druga mesta. NATO je za to saznao tek kasnije, nakon što su sistemi raspoređivani na otvorenom terenu - rekao je Drozdenko.

On je istakao da je balistička raketa brza i da je veoma teško oboriti. Pored toga, "Iskander" je opasan i zbog toga što može da koristi balističke i krstareće rakete, podseća ruski stručnjak.

- Nema vremena za praćenje lansiranja i donošenje odluke. Plus – moguće je lansiranje i krstarećih raketa. Prilikom lansiranja dve različite vrste raketa skoro istovremeno, prilično ih je teško pratiti, jer lete različitim putanjama. Čak i ako jedna raketa ne uništi metu, postoji velika verovatnoća da to izvede druga raketa - objašnjava Drozdenko.

Prema mišljenju stručnjaka, elementi PRO, koji se trenutno nalaze u Evropi, predviđeni su za uništavanje velikih balističkih meta, i nisu u stanju da se suprotstave sistemu "Iskander-M".

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa namerava da ove godine odreaguje na raspoređivanje sistema "Iskander M", koji su izazvali spor zbog rakete tipa 9M729, prenosi nemačka televizija "N-TV".

Prema Stoltenbergovim rečima, ministri odbrane zemalja NATO-a već su dogovorili odgovarajuće mere.

Krstareća raketa "Iskander-M" bila je jedan od razloga za izlazak SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Amerika smatra da ova raketa navodno krši odredbe Sporazuma, prema kojima je trebalo da se unište svi lansirni sistemi i rakete kopnenog baziranja sa dometom od 500 do 5500 kilometara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.