POZNATI KANDIDATI ZA STOLTENBERGOVOG NASLEDNIKA: Političar iz susedstva sa najviše šansi za novog šefa NATO

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2023, 13:42

POZNATI KANDIDATI ZA STOLTENBERGOVOG NASLEDNIKA: Političar iz susedstva sa najviše šansi za novog šefa NATO

Generalnom sekretaru NATO, Jensu Stoltenbergu, mandat ističe 30. septembra ove godine

Hrvatski premijer, Andrej Plenković, ozbiljan je kandidat za novog generalnog sekretara NATO, pišu švedski mediji.

Mogući kandidati su još i rumunski predsednik Klaus Johanes i estonska premijerka Kaja Kalas.

Dva dnevna švedska lista, socijaldemokratski "Aftonbladet" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i konzervativni "Svenska Dagbladet", kao glavni razlog navode taj da se zemlje istočne i srednje Evrope već dugo osećaju zapostavljene u raspodeli ključnih dužnosti u Evropskoj uniji i NATO-u.

Međutim, kako dalje objašnjavaju, Johanesu predsednički mandat ističe tek u novembru 2024. godine, a Kalas se smatra previše neprijateljski nastrojena prema Rusiji, što Plenkovića stavlja u poziciju favorita, ukoliko se sledeći generalni sekretar Alijanse tražio u ovom delu Evrope.

Oni napominju, i da se Plenković u švedskoj javnosti i dosad smatrao jednim od lidera evropske narodne stranke i uticajnom figurom u EU.

Podsetimo, generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu mandat ističe 30. septembra ove godine i očekuje se da će ime njegovog naslednika biti poznato do samita NATO-a u litvanskoj prestonici Viljnusu, 11. i 12. jula, podseća portal Indeks.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Plenković ozbiljan kandidat za čelnika NATO

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Apr.2023

​ZAGREB - Jensu Stoltenbergu, generalnom sekretaru NATO 30. septembra ove godine ističe mandat i očekuje se da će ime njegovog nasljednika biti poznato do samita NATO-a u litavskoj prijestonici Viljnusu 11. i 12. jula.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.