POLJSKO NJET ZA VAGNER U KOMŠILUKU: Varšava zabrinuta zbog dolaska ruskih plaćenika u Belorusiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 20:38

POLJSKO "NJET" ZA VAGNER U KOMŠILUKU: Varšava zabrinuta zbog dolaska ruskih plaćenika u Belorusiju

Krah oružane pobune u Rusiji dobija nove oblike i ima značajne posledice po međudržavne odnose u široj regiji istočne Evrope.

Premeštanje pripadnika Vagner grupe u Belorusiju je negativan znak za Poljsku, rekao je poljski predsednik Andžej Duda neposredno pre odlaska na sastanak sa drugim liderima NATO-a u Holandiju.

- Vidimo šta se dešava, prebacivanje ruskih snaga, odnosno grupe Vagner >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Belorusiju. I njihov šef ide tamo, i sve su to veoma negativni signali za nas. Razgovaraćemo o njima sa našim saveznicima - rekao je Duda.

Nakon dogovora postignutog kasno u subotu koji je okončao pobunu Vagnerovih boraca, dozvoljeno im je da se pridruže redovnim ruskim oružanim snagama, da se sa svojim vođom Jevgenijem Prigožinom presele u izgnanstvo u Belorusiju ili jednostavno da se vrate svojim porodicama.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je da je Prigožin u Belorusiji i dodao da ga je ministar odbrane Viktor Hrenjin obavestio da mu ne smeta da jedinica poput Vagnera deluje u okviru beloruske vojske.

Predsednik je zadužio Hrenina da o tome razgovara sa Prigožinom.

W związku z sytuacją w Rosji odbyliśmy dziś rano konsultacje z Premierem i MON, a także z Sojusznikami. Przebieg wydarzeń za naszą wschodnią granicą jest na bieżąco monitorowany.

— Andrzej Duda (@AndrzejDuda) June 24, 2023

Lukašenko je rekao da njegova zemlja želi da uči iz ratnog iskustva grupe Vagner.

- Ako njihovi komandanti dođu i pomognu nam... recite nam šta je važno u ovom trenutku... to je neprocenjivo. To je ono što treba da uzmemo od Vagnera - rekao je Lukašenko.

Belorusija ne pravi nikakve kampove za Vagnerovce, ali ako žele, negde će ih smestiti, prenela je beloruska državna novinska agencija BELTA predsednik Aleksandar Lukašenko u utorak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Duda: Premeštanje Vagnera u Belorusiju loše po Poljsku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jun.2023

Premeštanje pripadnika grupe Vagner u Belorusiju je negativan signal za Poljsku, rekao je njen predsednik Andžej Duda u utorak, 27. juna. "Vidimo šta se dešava, premeštanje ruskih snaga u obliku Vagnerove grupe u Belorusiju, i njihovog šefa koji ide tamo, sve su to za nas veoma negativni signali...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.