PAPRENA CENA članstva u NATO! Evo koliko komšije košta ZAŠTITA SVETSKOG POLICAJCA

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2019, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAPRENA CENA članstva u NATO! Evo koliko komšije košta ZAŠTITA SVETSKOG POLICAJCA

Hladni rat je odavno završen prošao, a članice NATO iz godine u godine povećavaju vojni budžet.

Od država članica, 2018. godine najviše su izdvojile Sjedinjene Američke Države, 684 milijardi dolara. Sledi Velika Britanija koja je tokom prošle godine dala za odbranu 62 milijarde dolara, zatim Francuska sa izdvajanjima od 51 milijardu dolara.

Kad je u pitanju region, Albanija je za odbranu dala 181 milion dolara. Hrvati su izdvojili milijardu i 57 hiljada, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dok je Slovence odbrana koštala 558 miliona dolara.

Crna Gora je u 2018. godini potrošila 71 milion eura na odbranu (85 miliona dolara) što je 1,55 odsto crnogorskog BDP-a, navodi se u izveštaju NATO za 2018. godine koji je prošle nedelje predstavljen u Briselu.

U dokumentu koji je predstavio generalni sekretar Alijanse Jens Stolenberg navodi se da je Crna Gora tokom prošle godine potrošila 112 eura (128 dolara) ili 1,55 odsto BDP-a za odbranu po glavi stanovnika, piše RTCG.

Od zemalja članica, najmanja su izdvajanja Albanije po glavi stanovnika, 59 dolara, dok su najviše izdvajale – SAD 1.846 dolara. Izdvajanja Hrvatske tokom 2018. godine iznosila su 269 dolara, Slovenije 272 dolara, Mađarske 190 dolara, a Bugarske 124 dolara po glavi stanovnika.

Prema dokumentima NATO, za Crnu Goru, od 71 milion eura, koliko je potrošeno za odbranu tokom prošle godine, najviše novca izdvojeno je za lične rashode, čak 71,65 odsto. Lični rashodi podrazumijevaju vojne i civilne troškove i penzije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.