PANIKA U NEMAČKOJ! Ministar odbrane alarmirao sve: Putin bi mogao da napadne...

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2024, 23:53

PANIKA U NEMAČKOJ! Ministar odbrane alarmirao sve: "Putin bi mogao da napadne..."

Prekjuče je šef vojnog komiteta komandanta zemalja NATO-a admiral Rob Bauer rekao da se vojna alijansa suočava sa „najopasnijim svetom u decenijama” i pozvao na „transformaciju NATO-a u alijansu spremnu za rat”.

Sve ratniji ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da napadne NATO za manje od jedne decenije, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u najozbiljnijem upozorenju te vrste do sada.

- Skoro svakog dana čujemo pretnje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz Kremlja... tako da moramo uzeti u obzir da bi Vladimir Putin jednog dana mogao čak i da napadne zemlju NATO-a - rekao je Pistorijus nemačkom listu Der Tagesspiegel u danas objavljenom intervjuu.

- Iako je ruski napad za sada malo verovatan, naši stručnjaci očekuju da bi to moglo biti moguće za pet do osam godina - rekao je Pistorijus.

Nakon sveopšteg napada na Ukrajinu, Rusija je dramatično pojačala svoju agresivnu retoriku protiv nekih svojih suseda – uključujući baltičke države i Poljsku, koje su i članice NATO-a, kao i Moldaviju – što je navelo najviše evropske zvaničnike odbrane da upozore na rizik od velikog sukoba.

Ranije ovog meseca, glavnokomandujući Švedske, general Mikael Biden, na sličan je način pozvao Šveđane da se "mentalno pripreme" za rat. Istog dana, švedski ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin je takođe upozorio da bi „rat mogao doći u Švedsku“.

U intervjuu za Der Tagesspiegel, Pistorijus je rekao da su upozorenja Švedske "razumljiva iz skandinavske perspektive", dodajući da se Švedska suočava sa "još ozbiljnijom situacijom", s obzirom na njenu blizinu Rusiji. Podsetimo, Švedska još uvek nije članica NATO alijanse i čeka odobrenje Turske i Mađarske za ulazak.

- Moramo ponovo da naučimo da živimo sa opasnostima i da se pripremimo – vojno, socijalno i u smislu civilne odbrane - upozorio je Pistorijus. Poljska, koja ove godine troši više od 4 odsto svog BDP-a na odbranu, takođe je zabrinuta zbog nepredvidivosti Rusije nakon neočekivanog napada na Ukrajinu 2022. godine.

„Rusija prkosi logici. Ono što se dogodilo 2022. izgledalo je nemoguće. Moramo biti spremni za svaki scenario“, rekao je ministar odbrane Vładisłav Kosiniak-Kamisz u televizijskom intervjuu emitovanom ranije ove nedelje.

Krajem prošle godine, Nemačka je revidirala svoju vojnu i stratešku doktrinu prvi put od 2011. godine, sa ciljem da Bundesver pretvori u vojsku sposobnu za rat.

"Rat se vratio u Evropu. Nemačka i njeni saveznici moraju ponovo da se suoče sa vojnom pretnjom. Međunarodni poredak je na udaru u Evropi i širom sveta. Živimo na prekretnici", navodi se u prvom paragrafu nove doktrine.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis, otvoreni kritičar Putina, koji je bio jedan od najglasnijih u podršci Ukrajini u EU, pozvao je juče Evropu da ubrza pripreme za dodatnu rusku agresiju.

- Postoji šansa da se Rusija neće zaustaviti u Ukrajini - rekao je Landsbergis francuskom AFP-u na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. „Ne postoji scenario u kojem bi se sve ovo moglo dobro završiti za Evropu ako Ukrajina ne pobedi“, upozorio je on.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.