PANIKA U BALTIČKIM ZEMLJAMA! Okršaj NATO-a i Rusije sve realnija opcija: To će se desiti za tri do pet godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2024, 19:05

PANIKA U BALTIČKIM ZEMLJAMA! Okršaj NATO-a i Rusije sve realnija opcija: "To će se desiti za tri do pet godina"

Jedina nada baltičkih zemalja jeste da Ukrajina maksimalno oslabi Rusiju u aktuelnom ratu.

Estonska premijerka Kaja Kalas izjavila je u intervjuu za britanski list Tajms da NATO ima tri do pet godina da se pripremi za mogući direktni sukob sa Rusijom.

- Prema procenama naše obaveštajne službe, to će se desiti za tri do pet godina, to će u velikoj meri zavisiti od toga koliko uspemo da održimo jedinstvo našeg stava po pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ukrajine - rekao je političar.

Kako objašnjava list, reč je o tome koliko brzo NATO trupe mogu biti spremne da se suprotstave ruskim trupama. U svojim izjavama, navodi se u članku, Kalas se poziva na izveštaj estonskog odeljenja za spoljnu obaveštajnu službu.

Prognoza je zasnovana na scenariju po kojem se zaključuje sporazum o prekidu vatre u sukobu u Ukrajini. Kako piše Tajms, Talin veruje da će u tom slučaju Estonija, kao i dve susedne baltičke države, postati „najranjiviji deo NATO-a“.

- S tačke gledišta baltičkih zemalja, Rusija još uvek ima dovoljno snage da izvrši realni vojni pritisak u našem regionu - rekao je Kalas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.