Ovo je najgore čuvana tajna američke spoljne politike; Vreme je, NATO se mora pozabaviti svojim bolesnikom

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 10:22

Ovo je najgore čuvana tajna američke spoljne politike; Vreme je, NATO se mora pozabaviti svojim bolesnikom

Bivši američki obaveštajac Ričard Gazel u autorskom tekstu za Msn.com naveo da je vreme da NATO preispita svog bolesnika – Tursku.

Gazel, koji je izvršni direktor organizacije “U odbranu hrišćana” ,podseća da je ceo svet bio zgrožen napadom Hamasa na Izrael, a da je jedino ta članica Alijanse osudila Izrael. Erdogan je, navodi on, kritikovao jevrejsku državu i opravdao brutalnost napadača Hamasa.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />“Erdoganovo odbijanje da osudi počinioce najkrvavijeg dana u jevrejskoj istoriji od holokausta nastavlja dugu i neplemenitu istoriju njegovog pružanja pomoći, utehe i utočišta Hamasu. Ne samo da je Hamas posvećen uništenju Izraela, već i narušavanju bilo kakvih struja ka miru na Bliskom istoku”, navodi Gazal, a prenosi Blic.

On zatim podseća I na ulogu Turske u etničkom čišćenju Nagorno Karabaha, kada je 120.000 etničkih Jermena pobeglo sa te teritorije koja je pripadala Azerbejdžanu.

Podrška Turske, članice NATO, azerbejdžanskoj kampanji etničkog čišćenja najgore je čuvana tajna u krugovima američke spoljne politike, istakao je Gazal.

Turska je, navodi dalje, najveći pokrovitelj i snabdevač oružja Azerbejdžana, bez čijeg zelenog svetla Baku skoro sigurno ne bi krenuo na Nagorno-Karabah.

Bez budnosti Zapada, Azerbejdžan će uskoro napasti suverenu jermensku teritoriju, uz tursko dopuštanje, kako bi isekao kopneni koridor od Turske do Azerbejdžana i naftom bogatog Kaspijskog mora.

“Ukoliko napad na hrišćane u jermenskoj domovini nije bio dovoljan, Turska je takođe pokrenula neprekidnu seriju vojnih upada, od 2016. do danas, u istorijski sirijske hrišćanske oblasti u severnoj Siriji i Iraku gde su prisutne američke trupe, uništavajući 2.000 godina stare hrišćanske zajednice i sveta mesta”, ističe Gazal I dodaje da to nije jedini pokazatelji neslaganja Turske sa saveznicima u NATO.

Podseća da je turski predsednik proveo veći deo 2023. godine cedeći ustupke od zapadnih sila, istovremeno zadržavajući prijem Finske i Švedske u NATO koji se smatra vitalnim delom zapadnog odgovora na ruski napad na Ukrajinu.

Uprkos razaranju nanetom Ukrajini, Turska je nepokolebljivo održavala ekonomske veze sa Rusijom, odbijajući da se priključi američko-evropskim sankcijama, i time je pružila slamku spasa za ruskog predsednika Vladimira Putina, piše Gazal.

Ukupan izvoz iz Turske u Rusiju porastao je sa 5,7 na osam milijardi dolara u 2022. Turska je takođe odbijala da se priključi sankcijama EU koje ograničavaju vazdušni saobraćaj u i iz Rusije i omogućila je bogatim ruskim oligarsima da dobiju tursko državljanstvo.

Poput Putina u Rusiji, Erdogan je nastavio da razbija krhku tursku demokratiju ciglu po ciglu. Erdoganova vlada je ograničila slobodu štampe zatvaranjem nezavisnih medija i zastrašivanjem i zatvaranjem novinara koji su kritikovali vladu. Ugrozio je nezavisnost pravosuđa i diktirao zakone kako bi ometao organizacije civilnog društva, piše dalje Gazel.

Erdogan je na negativan i ilegalan način stekao značajnu moć, dok njegovi protivnici čame u zatvoru.

Vreme je da se Zapad otvoreno suoči sa ovim problemom, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.