Oštar protest predsednika Tadića

Izvor: RTS, 22.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštar protest predsednika Tadića

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio protestno pismo generalnim sekretarima NATO-a i UN zbog formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga. Jeremić: Formiranjem Kosovskih bezbednosnih snaga prekršena Rezolucija 1244. Srbija će se braniti pravnim i diplomatskim sredstvima.

Skidanjem zastave Zaštitnog korpusa i postavljanem zastave Kosovskih snaga bezbednosti u Prištini, počela je da funkcioniše nova oružana formacija na Kosovu, čije formiranje su oštro osudile srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlasti i kosovski Srbi.

Kosovske snage bezbednosti (KSB), koje su formirane nepunu godinu dana nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, biće jedinica sa 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista, opremljenih lakim naoružanjem.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je protestno pismo generalnim sekretarima NATO-a i UN zbog formirnja Kosovskih bezbednosnih snaga.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić podsetio je da je formiranjem Kosovskih bezbednosnih snaga prekršena Rezolucija 1244 i dodao da će Srbija u odbrani te rezolucije koristiti pravna i diplomatska sredstva.

Jeremić je izrazio žaljenje što je NATO, učestvujući u formiranju Kosovskih bezbednosnih snaga, doprineo realizaciji jednog elementa propalog Ahtisarijevog plana. Naš nivo odnosa s NATO-om nije onakav kao što je bio pre te odluke, dodao je Jeremić.

Kosovski premijer Hašim Tači je, uoči formalnog početka aktivnosti KSB, rekao da se radi o multietničkoj organizaciji.

"Bezbednosne snage će u potpunosti ispunjavati međunarodne standarde, u skladu sa Ustavom Kosova i NATO standardima. Imam potpuno poverenje, pošto je i Kosovska policijska služba multietnička i profesionalna, da će i nove snage bezbednosti biti formirane u skladu sa tim i u potpunosti po zapadnim i standardima NATO-a", rekao je Tači.

Nove kosovske snage bezbednosti predviđene su planom nekadašnjeg finskog predsednika Martija Ahtisarija, kojim je određeno da najmanje 10 odsto pripadnika, kako u aktivnom, tako i rezervnom sastavu, bude iz redova nealbanskih zajednica.

Kampanja za regrutovanje

Kfor je javio da je od danas počela kampanja za regrutovanje dodatnih 300 članova Bezbednosnih snaga Kosova.  Kampanja će trajati do 14. februara a Kfor će pružiti podršku tom procesu, saopšteno je iz kancelarije za informisanje NATO-a na Kosovu.

U saopštenju se kaže da zainteresovani mogu naći formulare za prijavu i detaljnije informacije u pet regionalnih kancelarija za regrutovanje u Prištini, Mitrovici, Gnjilanu, Peći i Prizrenu, i na sajtu Ministarstva za Bezbednosne Snage.

Mobilne ekipe će tokom kampanje obići i ostale opštine, a tačan raspored obilaska biće saopšten preko lokalnih medija i opštinskih organa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.