Optužbe na račun Republike Srpske: NATO da podrži BiH

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 17:56

Optužbe na račun Republike Srpske: "NATO da podrži BiH"

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović ponovo je optužio vlast u Republici Srpskoj za, kako se navodi, antiustavno i antidejtonsko delovanje.

On je pozvao NATO da, kako je rekao, konkretno nastavi da podržava multietničku BiH.

Kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, Bećirović je to rekao u razgovoru sa 17 ambasadora i predstavnika država članica NATO-a i komandantom štaba ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnog saveza u BiH Pamelom Megahao. Bećirović je, navodi se, ukazao na ozbiljnost situacije u BiH tvrdeći da je "ugrožen ustavni poredak, zbog antiustavnih i antidejtonskih odluka organa vlasti Republike Srpske".

U saopštenju je navedeno da je Bećirović konstatovao da su "napadnute temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine te da se takvim postupcima ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji".

Poručio je, dodaje se, da su "Bosna i Hercegovina i Zapad na prekretnici" i da je "potrebno što pre zaustaviti separatističke poteze i brutalne udare na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Veoma je važno da NATO nastavi konkretno podržavati multietničku državu Bosnu i Hercegovinu", rekao je Bećirović.

Dodao je da je punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u jedan od dva glavna strateška spoljnopolitička cilja i da je "potrebna snažnija podrška da bi se ubrzao put Bosne i Hercegovine u NATO".

Ambasador Norveške Olaf Rajnersen je u svojstvu domaćina i predstavnici drugih zemalja članica NATO-a u Bzahvalili su Bećiroviću na konstruktivnom razgovoru i njegovim dosadašnjim aktivnostima, stoji u saopštenju iz kabineta bošnjačkog člana Predsedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bećirović ponovo preti: Odlučnost da branim BiH je neuporedivo jača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2023, 11:47

Nakon niza incidentnih izjava na račun Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika, bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović poručio je da će nastaviti nepokolebljivo, još snažnije i upornije da brani državu BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.