Opšti haos na nebu: NATO avioni pratili Ruse, pa upali u vazdušni prostor Finske

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2017, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opšti haos na nebu: NATO avioni pratili Ruse, pa upali u vazdušni prostor Finske

Dva NATO borbena aviona povredila su vazdušni prostor neutralne Finske prilikom presretanja tri ruske letelice.

Dva španska aviona F-18 poletela su iz estonske baze Amari kako bi presreli ruske letelice, dva MiG-31 i jedan AN-26.

Kako su se približili ruskim avionima, NATO letelice su povredile vazdušni prostor Finske, koja nije članica NATO.

- Prilikom presretanja, španski avioni su greškom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ušli u vazdušni prostor Finske - naveo je portparol NATO Dilan P. Vajt.

- Vazdušna komanda NATO objasnila je incident finskom Centru za vazdušne akcije - dodao je on.

Finsko ministarstvo odbrane je navelo da su su avioni F-18 prekršili vazdušni prostor Finske jugozapadno od Helsinkija i da je to trajalo oko minut.

- Dok su ruski avioni leteli iznad neutralnih teritorijalnih voda Baltičkog mora, lovac NATO F-18 približio se ruskim avionoma i pratio ih na bezbednoj distanci oko minut vremena. Kasnije je promenio kurs i odleteo u pravcu vazdušnog prostora jedne baltičke države - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi agencija Tass.

Španski i finski borbeni avioni presreli su tri ruska aviona koja su letela u blizini vazdušnog prostora Estonije, saopštio je nesto ranije NATO.

Za presretanje su podignuta dva španska aviona F-18 iz vazduhoplovne baze Amari u Estoniji, a podignuti su i finski avioni, preneo je Rojters.

Poslednjih godina povećao se broj ruskih aviona koje je presreo NATO usled povećanih napetosti između Zapada i Moskve zbog ukrajinske krize.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.