Opozicija o komisiji o posledicama NATO bombardovanja: Bolje ikad nego nikad

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2018, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija o komisiji o posledicama NATO bombardovanja: Bolje ikad nego nikad

Predstavnici opozicije ocenili su danas da je mnogo ranije trebalo inicirati formiranje komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana, kao i da bi u cilju utvrđivanja prave istine bilo bolje da je na čelo komisije predložen neko ko nije iz vladajuće koalicije.

Šefica poslaničkog kluba "Nova Srbija - Za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić ocenila je da je komisija trebalo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << formirana ranije, ali je i dodala da to nije zamerka samo aktuelnoj vlasti već i svim prethodnim od 1999. godine do danas.

Ona je dodala i da ne veruje u iskrene namere za formiranje Komisije, već da smatra da taj predlog predsednice parlamenta Maje Gojković predstavlja vrstu odgovora Srbije na kritike koje dobija iz međunarodne zajednice na teme kao što su sloboda medija i vladavina prava.

"Inicijativa da se formira komisija jeste vrsta odgovora na kritike međunarodne zajednice, i odgovor da i mi možemo da igramo tako", rekla je Rašković Ivićeva za agenciju Beta.

Funkcionerka Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović ocenila je da je "bolje ikada nego nikada", da se osnuje komisija i utvrde posledice tog zločina.

Ona je navela da je SRS od bombardovanja konstantno insistirala da se istraže sve posledice zločina NATO-a.

"Važno je da komisija na kraju kaže i šta če se dešavati dalje, kakve nas posledice očekuju", rekla je Jovanovićeva za agenciju Beta.

"Ne smemo da ćutimo, moramo energično da reagujemo i da ulažemo u zdravlje građana", navela je Jovanovićeva i dodala da je potrebno i da se žigoše svaka zemlja koja je učestvovala u tom zločinu koji je ostavio nesagledive posledice.

Prema njenim rečima, iz godine u godinu posledice po zdravlje građana i životnu sredinu su sve veće, a neka istraživanja pokazuju da je broj malignih oboljenja nakon bombardovnja porastao od četiri do osam puta.

SRS će imati predstavnika u komisiji, i oni će dati maksimalan doprinos radu Komisije, dodala je zvaničnica radikala.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić izjavila je da je očekivala da predsednik te komisije bude predstavnik opozicije, a ne neko iz vladajuće Srpske napredne stranke, odnosno, kako je predloženo, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić.

Ona je ocenila i da se istina o osiromašenom uranijumu ne može koristiti u cilju propagande, i da tapiju na te informacije ne može imati samo vlast.

Prema rečima Čomićeve, do sada je o osiromašenom uranijumu bilo više "lupetanja, nego činjenica".

"Bilo bi dobro da ako na kraju izveštaja komisije dobijemo zaključak zasnovan na znanju, i ako se bude znalo koje su naučni metodi korišćeni u istraživanju i kojom metodom se došlo do dokaza", rekla je Gordana Čomić agenciji Beta.

Ona je potom u skupštinskoj sali rekla da će podržati formiranje komisije, ali je i dodala da to nije sve već i da želi da se kandiduje za predsednika te komisije, kaja bi trebalo da istraži i posledice bombardovanja nekonvencionalnim kasetnim naoružanjem.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je predala u skupštinsku proceduru Predlog odluke o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana i uticaj na životnu sredinu, s posebnim osvrtom na posledice izazvane upotrebom projektila sa osiromašenim uranijumom.

"Glavni zadatak ove komisije jeste da utvrdi uzročno-posledičnu vezu bombardovanja i velikog broj različitih teških oboljenja građana. Važno je da se otkrije uzročno-posledična veza između brutalnog bombardovanja i porasta malignih oboljenja", rekla je ona i navela da će komsija biti formirana uskoro, i da bi izveštaj trebalo da bude gotov do 2020.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.