Izvor: B92, 12.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana komemoracija u Grdelici

Grdelica -- Danas je u Grdelici održana komemoracija stradalim putnicima na železničkom mostu preko Južne Morave, za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

"Na devetu godišnjicu raketiranja voza u Grdelici još se ne zna tačan broj poginulih", rekao je na grdeličkom mostu generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić. On je rekao da je pilot, po nečijem nalogu kružio nad mostom i ispalio projektil na voz koji je, kako se procenjuje, ubio 50 ljudi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Na žalost, čak ni forezničari nisu mogli da utvrde tačan broj stradalih, zbog stanja u kome su se nalazili", rekao je Šarančić.

On je rekao da je na železničkom mostu u Grdelici stradao najveći broj ljudi u NATO bombardovanju 1999. godine.

Šarančić je podsetio da su svi stradali nazvani "kolateralnom štetom" u akciji koju je NATO nazvao "MIlosrdni anđeo".

"Mislim da nisu svesni šta su činili i kakve su ljudske tragedije prouzrokovali na prostoru tadašnje Jugoslavija, a sada Srbije".

"Ja ne mogu da prihvatim da se od Srbije traži da sve ovo zaboravimo. Ne možemo da zaboravimo ove žrtve i tragediju u mnogim porodicama koju je izazvao ovaj događaj", rekao je Šarančić.

Vence na spomenik poginulim putnicima voza na železničkom mostu u Grdelici položili su, pored predstavnika Železnica Srbije, delegacije opštine, okruga, sindikata železnice i predstavnici stranaka.

Simboličnim bacanjem venca u Južnu Moravu poštu žrtvama odali su i pripadnici Vojske Srbije.

Na komemoraciji stradalima u vozu na železničkom mostu u Grdelici jedinica Vojske Srbije odala je počast ispaljivanjem plotuna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.