Od rata do saradnje s NATO

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2018, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od rata do saradnje s NATO

U Vojsci Srbije došlo je do ozbiljnih kadrovskih promena koje bi, prema tvrdnji predsednika Aleksandra Vučića, trebalo da doprinesu daljem jačanju Vojske.

Za novog načelnika Generalštaba imenovan je general-potpukovnik Milan Mojsilović. On je i do sada u stručnoj javnosti slovio kao najozbiljniji kandidat za to mesto, ne samo zato što je prošao sve nivoe komandovanja, već i zato što pripada onoj generaciji oficira koji su se 1999. suprotstavili agresiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << NATO-a , a zatim su sarađivali sa njima u sklopu programa Partnerstvo za mir.

Mojsilović je od 2013. bio na dužnost šefa Vojnog predstavništva Misije Srbije pri NATO i otuda je "po meri" i čelnika ove organizacije, ali i same Vojske Srbije, jer je odlično upućen u sve standarde i procedure NATO, a vojska je od 2006. i sama uvela deo tih standarda i procedura.

Ipak, za stručnu javnost ključni problem su imenovanja i rotacije u obaveštajnom i bezbednosnom sektoru Vojske. Prvo je postavljenje general-majora Petra Cvetkovića, dosadašnjeg dikretora Vojnoobaveštajne agencije na mesto zamenika načelnika Generalštaba.

Na njegovo mesto je došao brigadni general Zoran Stojković, koji je do sada bio drugi čovek ove Službe, ali penzionisani general Sreto Malinović ocenjuje za "Vesti" da je potpuno nejasno iz kojih razloga je Cvetković postavljen na tu funkciju.

- Vrh Generalštaba je dobio još jednog oficira koji nema klasičnu vojnu karijeru, pa je jedini zaključak da će on tu biti kako bi se sprovodila određena kontrola. Istovremeno, na mesto novog direktora VBA je postavljen pukovnik Đura Jovanić koji je na ovo mesto došao ne iz VBA, već iz vojne policije i to sa funkcije i organizacione celine koja ranije nije postojala u Generalštabu, a to je Odeljenje bezbednosti u Kabinetu ministra odbrane. Čini mi se da predsednik Vučić na ovaj način želi da stavio pod apsolutnu kontrolu bezbednosne službe - ocenjuje Malinović.

U biografiji novog direktora VBA, pukovnika Jovanića, stoji da je Generalštabno usavršavanje završio 2015. a Visoke studije bezbednosti i odbrane 2016. U čin pukovnika unapređen je vanredno 2016. godine i do 2015. nije bio na odgovornijim dužnostima u Vojsci Srbije.

Jedno od većih iznenađenja jeste vanredno unapređenje u čin general-majora Dragana Dinčića koji od 2011. obavlja dužnost zamenika načelnika VMA.

Naime, od prošle godine na čelu ove elitne medicinske ustanove je zastupnik načelnika pukovnik prof dr Miroslav Vukosavljević, pa je nejasno kako će sve funkcionisati kada je njegov podređeni - viši po činu.

Činove generala ili general-majora dobili su: Duško

Žarković, komandant RV i PVO, Ilija Todorov, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) GŠ, Uglješa Jovičić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo, Rajko Milovanović, načelnik Uprave vojne policije GŠ, Vladeta Baltić, načelnik štaba komande Kopnene vojske, Željko Kuzmanović, komandant Druge brigade Kopnene vojske, Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske i Aleksandar Bjelić, načelnika štaba RV i PVO.

Profesionalna vojna služba je prestala generalima Ljubiši Dikoviću, načelniku GŠ, Zoranu Veličkoviću, komandantu Specijalne brigade Kopnene vojske i Predragu Grbiću, komandantu Treće brigade Kopnene vojske.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.