Od Srbije zavisi da li će u NATO

Izvor: B92, 15.Sep.2011, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Srbije zavisi da li će u NATO

Beograd -- Severnoatlantski savez zainteresovan za unapređenje saradnje sa Srbijom, ali će brzina eventualnog pristupanja NATO-u zavisiti od same Srbije.

Prema rečima zamenice generalnog sekretara NATO-a Stefani Babst, vrata vojnog saveza otvorena su za Srbiju, ali konačnu doluku o tome da li ta zemlja želi da prođe kroz njih treba da donese državno rukovodstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ne NATO.

Na skupu povodom 10 godina rada Atlantskog saveta Srbije, ona je izrazila nadu da će na narednom Samitu NATO-a u Čikagu Srbija predstaviti svoj Akcioni plan o unapređenju odnosa sa Alijansom.

Prema njenim rečima, NATO će i dalje posvećivati pažnju regionu Balkana kako bi svim zemljama u tom delu Evrope stavio do znanja da su im vrata za članstvo u savezu otvorena.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a Karl Lamers rekao je da je svestan da, u ovom trenutku, Vlada Srbije nije proklamovala ulazak u Alijansu kao jedan od svojih ciljeva, ali da vlasti treba da građanima objasne zbog čega je važno da njihova zemlja postane član.

Lamers je ocenio da članstvo u NATO-u donosi stabilnost svim zemljama i regionu, zbog čega i budućnost Srbije treba da bude određena saradnjom sa susedima i Severnoatlantskim savezom.

On je rekao da mu je jasno da u srpskoj javnosti nema dovoljno podrške za ulazak u savez, zbog događaja iz devedesetih godina prošlog veka, ali da je svakome potrebno objasniti šta NATO čini u svetu, nakon čega će se to promeniti.

Na skupu u hotelu "Kontinental" prikazan je i kraći film o aktivnostima Atlantskog saveta Srbije u protekloj deceniji, a uručene su i plakete pojedincima zaslužnim za rad te nevladine organizacije.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.