Izvor: B92, 29.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljeni kontakti NATO-Rusija

Brisel -- NATO i Rusija su danas, osam meseci nakon rata u Gruziji, obnovili formalne kontakte na nivou ambasadora.

Ipak, generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer priznao je da dve strane "imaju interese koji se ne poklapaju". Sastanak Stalnog saveta NATO-Rusija na ambasadorskom nivou imao je za cilj pripremu susreta na ministarskom nivou u drugoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maja.

"Iščekujem taj susret, ali to ne znači da se ođednom slažemo oko svega - imamo interese koji se ne poklapaju", rekao je de Hop Shefer na početku sastanka održanog u Briselu.

Shefer je ocenio da je za NATO važna saradnja s Rusijom, pre svega u vezi Avganistana i borbe protiv terozima.

S druge strane, planirane vežbe NATO-a iduće nedelje u Gruziji prete da ugroze tek obnovljene odnose, s obzirom da je ruski ambasador Dmitrij Rogozin najavio otkazivanje sastanka Saveta na nivou generalštabova, predviđen za 7. maj, ukoliko dan ranije počnu vežbe.

Rusija je zatražila od zemalja koje su pozvane da učestvuju na vežbama da odustanu od njih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.