Objavljen strogo poverljiv plan; Rusi u Poljskoj za sedam dana; Izdali ste NATO VIDEO

Izvor: B92, 20.Sep.2023, 08:00

Objavljen strogo poverljiv plan; Rusi u Poljskoj za sedam dana; "Izdali ste NATO" VIDEO

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda pokrenula raspravu objavljivanjem delova strogo poverljivog plana u sklopu predizbornog spota.

Cilj je bio, kako prenosi Index, da se diskredituje opozicija uoči opštih izbora zakazanih za 15. oktobar.

U tom spotu ministar odbrane Marius Błačak govori: "Pažnja! Tuskova vlada bila je spremna da se odrekne pola zemlje u slučaju rata."

Spot je objavljen na društvenim mrežama 17. Septembra, na 84. godišnjicu napada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sovjetskog Saveza na Poljsku 1939. godine. Błačak je mislio na strateški obrambeni plan iz 2011. koji je pripremila bivša vlada tadašnjeg premijera Donalda Tuska.

Bivši predsednik Evropskog saveta sada je na čelu saveza Građanske koalicije koji pokušava da spreči vladajući stranku da osvoji treći mandat.

"Plan je pretpostavljao... da se Poljska može braniti samo dve nedelje i da će neprijatelj doći do desne obale Visle nakon sedam dana", naveo je Błačak u videu.

Njegove reči bile su popraćene slikama onoga što se činilo kao delovi plana. "Plan to jasno pokazuje: Lublin, Rzesov ili Łomza mogli su biti poljska Buča", dodao je, misleći na ukrajinski grad u kom su ruske snage prošle godine ubile stotine civila.

Međutim, iako taj odbrambeni plan nije aktuelan, objavljivanje nekih njegovih sadržaja izazvalo je uznemirenost među najvišim generalima koji su bili u aktivnoj službi pod upravama pre dolaska na vlast stranke Pravo i pravda, navodi Politiko.

Napomenuli su da su planovi za povratak na više odbrambene linije normalni delovi vojne doktrine. "Objavljivanje takvog dokumenta još jednom potkopava poverenje koje imamo s našim saveznicima. To dokazuje da smo sposobni za sve, da možemo izdati najdublje tajne Poljske i NATO-a", naveo je penzionisani general Valdemar Skripčak.

"Misli li neko da će NATO tek tako preći preko ovoga? Oni se sada mogu bojati da će se otkriti još dokumenata o aktivnostima Saveza", dodao je on.

Stanisłav Koziej, još jedan penzionisani general, ispričao je da su vojni planovi nastali 2009., kada je predsednik Poljske bio Leh Kačinski i, brat blizanac šefa Prava i pravde Jarosłava Kačinskog.

Istakauo je i da su planovi pripremljeni na osnovu dokumenata koje je izdala vlada Jarosłava Kačinskog kada je bio je premijer 2007.

Tuskov bivši ministar odbrane i sadašnji zastupnik u Evropskom parlamentu Radosłav Sikorskij erekao da je činjenica da vojska ima planove za nepredviđene situacije za svaku okolnost i situaciju I da je to dobro.

Ali, dodao je da je "skandalozno" otkriti plan jer postoji samo ograničen broj branjivih položaja u Poljskoj pa strategija i dalje ima obaveštajnu vrednost za Moskvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.