Obama iznenadio Karzaija

Izvor: B92, 03.Dec.2010, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama iznenadio Karzaija

Kabul -- Američki predsednik Barak Obama je tokom iznenadne posete Avganistanu, obećao da ta zemlja nikad više neće biti "utočište teroristima" koji žele da napadnu SAD.

Obama je doputovao u Avganistan da izrazi zahvalnost američkim vojnicima koji su tu stacionirani.

Takođe, razlog njegove posete je što je želeo da izgladi zategnute odnose sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Zahvaljujući vašoj službi postižemo značajan napredak. Ovde smo da vam zahvalimo u ime više od 300 miliona Amerikanaca za sve što činite", rekao je Obama vojnicima.

Obama se sastao sa vrhovnim komandantom NATO snaga u Avganistanu, američkim generalom Dejvidom Petreusom i ambasadorom SAD u toj zemlji Karlom Ejkenberijem i posetio ranjene vojnike.

"Nećemo dozvoliti da ova zemlja služi kao utočište teroristima koji bi ponovo napali Sjedinjene Američke Države. To se nikada neće dogoditi", rekao je Obama pred oko 3.500 vojnika u vojnoj bazi Bagram koja se nalazi oko 50 kilometara od Kabula.

U Avganistanu se nalazi oko 150.000 vojnika koalicionih snaga, od kojih su oko 100.000 Amerikanci.

Lideri zemalja članica NATO su se krajem novembra u Lisabonu usaglasili da 2011. godine počne prepuštanje kontrole nad zemljom avganistanskim vlastima, a da ceo proces bude završen do kraja 2014.

"Radujemo se novoj fazi sledeće godine i početku prenosa nadležnosti u Avganistanu", rekao je Obama.

Ovo je Obamina druga poseta Avganistanu od stupanja na dužnost predsednika, a planirani sastanak sa Karzaijem je otkazan zbog loših vremenskih prilika, pa su dvojica predsednika razgovarala telefonom.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama "banuo" u Avganistan

Izvor: RTS, 03.Dec.2010

Obama doputovao u Avganistan da izrazi zahvalnost američkim vojnicima stacioniranim u toj zemlji i izgladi zategnute odnose sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem...Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama bio je u nenajavljenoj poseti Avganistanu gde se sastao sa američkim...

Nastavak na RTS...

Obama: Avganistan neće biti utočište terorista

Izvor: VOA, 03.Dec.2010

Predsednik SAD tokom iznenadne posete Avganistanu odao priznanje američkim vojnicima da se uspešno bore protiv Talibana

Nastavak na VOA...

Obama se obratio američkim vojnicima

Izvor: S media, 03.Dec.2010

Američki predsednik Barak Obama danas je, tokom iznenadne posete Avganistanu, obećao da ta zemlja nikad više neće biti "utočište teroristima" koji žele da napadnu SAD...Obama je doputovao u Avganistan da izrazi zahvalnost američkim vojnicima stacioniranim u toj zemlji i izgladi zategnute odnose...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.