ORBAN PONOVO POPUSTIO! Američki pritisci urodili plodom, KRAJEM MESECA Mađarska bi mogla da DONESE VAŽNU ODLUKU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 11:34

ORBAN PONOVO POPUSTIO! Američki pritisci urodili plodom, KRAJEM MESECA Mađarska bi mogla da DONESE VAŽNU ODLUKU!

Mađarska je jedina zemlja članica NATO koja nije ratifikovala švedski zahtev.

Mađarski parlament može da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO kada se sastane na prolećnom zasedanju krajem ovoga meseca, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u obraćanju naciji.

- Dobra je vest da ce naš spor sa Švedskom uskoro biti okončan - rekao je Orban.

Orban je naveo da su on i švedski premijer Ulf Kristerson preduzeli korake >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se ponovo izgradi poverenje između dve zemlje.

On nije precizirao koji su to konkretni koraci koji će dovesti do poboljšanja odnosa.

Očekuje se da će mađarski parlament početi prolećno zasedanje 26. februara.

U međuvremenu, dvostranačka delegacija američkog Kongresa posetila je Mađarsku kako bi izvršila pritisak na Budimpeštu da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO-u kada se mađarski parlament ponovo sastane nakon zimske pauze.

Ambasada SAD-a je navela da senatori putuju u Mađarsku da bi razmotrili sa mađarskim zvaničnicima "strateška pitanja sa kojima se suočavaju NATO i Mađarska".

- Pristupanje Švedske NATO je pitanje koje direktno utiče na nacionalnu bezbednost SAD, a takođe i na bezbednost Alijanse u celini - rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ranije ovoga meseca.

Švedska je podnela zahtev za pridruživanje NATO u maju 2022. godine, nakon početka rata u Ukrajini.

(Srbija Danas)
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.