Novo doba Kovačkog centra Krušik

Izvor: RTS, 30.Okt.2018, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo doba Kovačkog centra Krušik

Namenska idustrija godinama je na vrhu liste izvoznika. U valjevskom Krušiku modernizovana je Kovačnica tako da Srbija više neće uvoziti otkovke za teško naoružanje.
Stara Krušikova Kovačnica srušena je u NATO bombardovanju tako da je Srbija morala da uvozi otkovke za potrebe namenske industrije. Jugoimport SDPR i Krušik napravili su novi Kovački centar, najmoderniji u ovom delu Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pa je sada otklonjeno usko grlo u izradi otkovaka za namensku industriju Srbije. Potrebe su takve da pogoni Kovačnice rade u 3 smene, a broj radnika sa 70, povećan je na 320.

"Posla ima puno. Radimo u tri smene što je nekada za Valjevo bilo nezamislivo. Oprema se stalno modernizuje. Radimo punom parom da bi ispunili normu što ranije zbog ostalih firmi", kaže radnik Marko Gavrilović.
"Radili smo na nekim prostim strugovima. Sada smo već dosta modernizovani, radimo na ovim modernim CNC mašinama koje su poslednje generacije i na njima izrađujemo kompletno sve alate koji su potrebni za našu proizvodnju koja je jako složena", objašnjava Marko Gavrilović.
Kovački centar Krušik osvajanjem velikog broja kalibara uvršćenih u serijsku proizvodnju minskih, raketnih i artiljerijskih programa, daje poseban doprinos usavršavanju namenske industrije Srbije.
"Najveće dostignuće Kovačkog centra do sada je završna faza pripreme za serijsku proizvodnju kalibra 155 mm koja, naglašavam, nikada nije bila proizvedena u Srbiji. On se recimo koristi za NORU, za haubice velikog dometa i sve smo to uradili uz investicije Jugoimport SDPR-a kao i ostali kalibri kao i ulaganje u plastični pogon. Pogon za izradu plastike koji takođe namenska industrija nije imala i time mislim da otklanjamo svako usko grlo u proizvodnji otkovaka za namensku industriju Srbije", ističe Dušan Blagojević, direktor Kovačkog centra Krušik.
U pogonu plastike prvenstveno se rade elementi za bombe. I ovde, kao i svim drugim pogonima Kovačkog centra Krušik, posebna pažnja se poklanja kvalitetu proizvoda zahvaljujući najsavremenijoj laboratoriji. Manji pogon za kovanje obojenih metala otvorili su u Mladenovcu.
 
 
 
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.