Novi toranj na Avali - obnovljeni simbol Beograda

Izvor: S media, 17.Apr.2010, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi toranj na Avali - obnovljeni simbol Beograda

Avalski toranj, jedan od simbola Beograda, koji su vazdušne snage NATO srušile 1999. tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, svečano će biti otvoren u ponedeljak, 19. aprila, u prisustvu najvišihih državnih zvaničnika.

Svečanom otvaranju, kako je najavljeno, prisustvovaće predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković sa članovima kabineta i gradonačelnik Beograda Dragan Djilas. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Posetioci centralnog dogadjaja u okviru manifestacije "Dani Beograda", kako su najavili organizatori, moći će da uživaju u audio-vizuelnom spektaklu, a svečano otvaranje prenosiće Radio-televizija Srbije.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić ukazao je da će Avalski toranj imati mnoge upotrebne funkcije - telekomunikacione, za uspostavljanje sistema digitalne televizije u Srbiji, biće prenosnik svih signala, neophodan vojsci, policiji, televizijama, kao i mobilnim stanicama.

"Avalski toranj je najviši objekat na Balkanu. Kada je prošle godine završen, bio je drugi po visini objekat u svetu. Na to smo ponosni", rekao je Dulić Tanjugu i dodao da se nada da će toranj postati nezaobilazno mesto koje će posetiti mnogi turisti.

Prema njegovim rečima, toranj je izgradjen od materijala koji ispunjavaju sve standarde životne sredine.

"Novi toranj na Avali je za jedan metar viši od starog. Gradjen je domaćim snagama, od domaćeg materijala. On je dokaz da smo mi u stanju, kada neke projekte započnemo, da ih i završimo. Siguran sam da će služiti na ponos i čast svih", naglasio je ministar Dulić.

Inicijator i urednik akcije "Izgradimo toranj na Avali" Miloš Bata Milatović kazao je Tanjugu da o značaju tornja, pre svega, u simboličkom smislu, govori i činjenica da se, od 2003. godine veliki broj ljudi, na različite načine, odazvao akciji prikupljanja sredstava za njegovu obnovu.

"Zahvaljujući RTS-u i Udruženju novinara Srbije, napravljen je spontani referendum i više od milion gradjana Srbije je prihvatilo akciju obnove Avalskog tornja i pomoglo izgradnju", rekao je Milatović i napomenuo da je tu akciju podržalo i više od 500 javnih ličnosti i nosilaca najviših državnih funkcija.

Milatović je ukazao da bez finansijske pomoći države, pored prikupljenih sredstava, toranj ipak ne bi mogao da bude izgradjen.

Prema podacima UNS-a, izgradnja novog tornja počela je 2005. godine, a završena u novembru 2009. godine. Izgradnja je izvodjena bez odstupanja od projekta arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora Milana Krstića, tvoraca starog Avalskog tornja.

Projekat i nadzor radova povreni su saobraćajnom institutu CIP, a izvodjač radova bilo je gradjevinsko preduzeće "Ratko Mitrović".

Elektrooprema ugradjena u ovo zdanje predstavlja najmoderniji sistem te vrste, jedan od sedam takvih u Evropi. Osvetljen od temelja do vrha, zahvaljujući agregatima, ne može ostati bez napajanja električnom energijom.

Avalski toranj je visok 204,5 metara i najviša je gradjevina na Balkanu, a imaće istu funkciju kao i pre rušenja tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Kako je toranj gradjen govori i podatak da njegova konstrukcija može da izdrži i zemljotres do 9,2 stepena Merkalijeve skale, a vrh antene novog tornja napravljen je od nesagorivih materijala.

Na 120. metru nalazi se restoran površine 100 metara kvadratnih, a posetioce će do vidikovca, koji se nalazi na 124. metru visine, prevoziti dva lifta brzinom od tri metra u sekundi.

Na izgradnju novog tornja utrošeno je 5.000 metara kubnih betona i oko 500 tona armature.

U prilaznu stazu tornju biće ugradjeno 200 otisaka dlanova najzaslužnijih donatora i učesnika akcije "Izgradimo toranj na Avali". Prva je otisak ostavila pokojna slikarka Olja Ivanjicki, koja se, poklonivši svoje slike, pridružili akciji.

Zanimljivo je i da se medju 200 otisaka nalaze i dlanovi pet akademika - Matije Bećkovića, Milorada Pavića, Dušana Kovačevića, Toneta Serafimovskog i Vladimira Veličkovića, kao i tenisera Ane Ivanović i Novaka DJokovića.

Stari avalski toranj projektovan je od 1959. do 1960. godine, gradjen od 1961. do 1964, a pušten u rad 1965. godine.

Nekadašnji toranj je bio visok 202,8 metara i smatrao se jednim od najlepših TV repetitora u Evropi i svetu. Bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje.

Izmene linija GSP-a u vreme otvaranja tornja na Avali

Zbog svečanog otvaranja Avalskog tornja u ponedeljak, 19. aprila, pojedine linije javnog gradskog prevoza izmeniće svoje uobičajene trase, saopšteno je danas iz GSP "Beograd".

Uspostaviće se, kako se navodi, lokalna autobuska linija 400L, koja će saobraćati od podnožja Avale do njenog vrha.

Na toj liniji će saobraćati četiri vozila, koja će koristiti početno stajalište u podnožju Avale i krajnje stajalište na njenom vrhu, do završetka manifestacije.

Takodje, uspostaviće se linija 401L od Bubanj potoka do Pinosave, kao i linija 408L od Belog potoka do sela Trešnje.

Biće pojačane i linije 401, 402, 403 i 405, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Toranj na Avali ponovo nad Beogradom

Izvor: Glas javnosti, 18.Apr.2010, 08:38

Avalski toranj, jedan od simbola Beograda, koji su vazdušne snage NATO srušile 1999. tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, svečano će biti otvoren sutra, 19. aprila, u prisustvu najviših državnih zvaničnika...Posetioci centralnog događaja u okviru manifestacije "Dani Beograda",...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.