Novi ratni plan NATO otkriva: Rusija nije jedina

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 11:48

Novi ratni plan NATO otkriva: Rusija nije jedina

Dok Severnoatlantska alijansa implementira prvi novi ratni plan u 60 godina, pretnje iz Azije i Afrike takođe mogu uticati na njene buduće vojne pripreme.

"Šta se dešavalo 1967? Elvis i Prisila su se venčali, Bitlsi su pustili "Sgt. Pepper's Loneli Hearts Club Band", a Jurij Andropov, budući sovjetski predsednik, postao je šef KGB-a", piše britanski Telegraf.

NATO je, u međuvremenu, sastavljao svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veliki borbeni plan – nacrt koji je bio na snazi decenijama, do pre samo tri nedelje.

Novi plan su pokrenuli Kristofer Kavoli, NATO-ov vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu i američki general, koji su za svoju misiju postavili ažuriranje spremnosti NATO-a pred ponovnom pretnjom sa istoka.

Usvojen prošlog meseca na samitu NATO-a u Vilnjusu, predlog se zasniva na tri regionalna plana: jednom za sever, koji pokriva Atlantik i severni arktički bok; jednom za centar, za baltičku i kopnenu Evropu; i jednom za jug, za Sredozemno i Crno more.

Ali ostaje da se vidi da li se NATO potpuno otresao svog hladnoratovskog načina razmišljanja i da li ostaje previše fokusiran na Rusiju.

Urednik britanskog Telegrafa Dominik Nikols je govorio o novom borbenom planu NATO-a i naveo da pretnje iz Azije i Afrike mogu oblikovati buduću politiku Alijanse koja neće biti toliko fokusirana na Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.