Novi radarski sistem velikog dometa na Zlatiboru do kraja godine

Izvor: RTS, 08.Feb.2020, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi radarski sistem velikog dometa na Zlatiboru do kraja godine

Do kraja godine na radarskom položaju Zlatibor biće postavljen novi radarski sistem velikog dometa, najavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je obišao jednu od jedinica vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u rejonu Zlatibora.
Aleksandar Vulin je istakao da 20 godina nakon NATO agresije još popravljamo borbene i operativne sposobnosti i obnavljamo ono što je bilo uništeno kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bismo mogli da odgovorimo na sve izazove i sve zadatke, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Ovde, na radarskom položaju Zlatibor, mi radimo na obnovi naših sposobnosti, iako smo naravno svih ovih godina bili u stanju da čuvamo vazdušni prostor i bezbednost i suverenitet naše zemlje, ali stvari moraju da se poprave i unaprede", dodao je Vulin koji je obišao jednu od jedinica vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u rejonu Zlatibora sa zamenikom komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadim generalom Željkom Bilićem.
Ministar je najavio da će do kraja godine na radarskom položaju Zlatibor biti postavljen novi radarski sistem velikog dometa.
"Moći ćemo daleko bolje i efikasnije da osmatramo svoje nebo i svoju teritoriju i da radimo ono za šta smo ovde zadejstvovani. Tokom NATO agresije, 126. brigada VOJIN dobila je Orden Narodnog heroja, ovo su heroji i njihovi naslednici, a na nama je da ih opremimo i omogućimo im da nastave da rade ono u čemu su najbolji – da čuvaju naše nebo i čuvaju našu zemlju. Do kraja godine, na radarskom položaju Zlatibor biće ponovo zadejstvovan radar velikog dometa i naša zemlja biće još sigurnija i još stabilnija", poručio je Vulin.

Nakon referisanja komandanta 126. brigade VOJIN pukovnika Aleksandra Dučića, ministar je obišao objekte za smeštaj radara i operativno-pokazivačku kabinu.
Komandir čete kapetan Milan Zdravković istakao je da je jedinica u neprekidnom operativnom radu u okviru stalno zadejstvovanih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.
"Osim osnovnog zadatka, jedinica takođe vrši navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, kao i pomoć vazduhoplovima kada je potrebno. Specifičnost ove jedinice je rad u složenim vremenskim uslovima", naglasio je Zdravković.
Kada je reč o osposobljenosti jedinice, Zdravković ističe da je na visokom nivou, kao i da se intenzivno radi na obučavanju radarskih tehničara za uvođenje novog radarskog sistema.
Na radarskom položaju je i vodnik Vidomir Arsenijević, tehničar za računare u odeljenju automatizacije.
"Zadužen sam za održavanje radarsko-računarskih sredstava u okviru operativo-pokazivačke kabine u sastavu radarskog sistema. Trudimo se da tehnika bude 24 časa ispravna, 365 dana u godini, kao što i jeste", naglasio je Arsenijević.

Neprekidno osmatranje vazdušnog prostora u zoni odgovornosti, navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima i usmeravanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na ciljeve u vazdušnom prostoru, samo su deo zadataka koje izvršavaju jedinice 126. brigade VOJIN.
Zona odgovornosti brigade je kompletan vazdušni prostor Republike Srbije, a podatke o situaciji u vazdušnom prostoru distribuira svim korisnicima u sistemu odbrane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRBIJA DOBIJA RADAR KOJI ĆE DOMINIRATI SA ZLATIBORA: Veliki domet za BEZBEDNU OTADŽBINU! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2020

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je jednu od jedinica vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja na području Zlatibora i najavio postavljanje novog radarskog sistema...- Dvadeset godina nakon NATO agresije mi još uvek popravljamo svoje borbene i operativne sposobnosti i još uvek obnavljamo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.