Ponovo odbačen pokušaj Rusije da pokrene raspravu o NATO bombardovanju u Savetu bezbednosti

Izvor: VOA, 28.Mar.2024, 14:21

Ponovo odbačen pokušaj Rusije da pokrene raspravu o NATO bombardovanju u Savetu bezbednosti

Vašington/Njujork — Drugi pokušaj Rusije da pokrene raspravu o NATO bombardovanju bivše Savezne Rrepublike Jugoslavije u Savetu bezbednosti nije uspeo u četvrtak, pošto dnevni red sednice nije izglasan. Devet članica Saveta bezbednosti je bilo uzdržano a šest je podržalo predloženi dnevni red. Ambasador Francuske Nikolas de Rivijer na samom početku sednice je predložio da se glasa o dnevnom redu, dodajući da "nije neophodno da se ponavlja šta je rečeno na sednici u ponedeljak". Istakao je da Savet bezbednosti ima dužnost da se bavi aktuelnim bezbednosnim krizama, i da nije forum za rasprave o istorijskim pitanjima.   Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, Dmitrij Poljanski, odgovorio je da delegacija Francuske po drugi put "koristi veštačke izgovore i manipuliše procedurom" da bi blokirala sastanak o temi koja je neprijatna za nju i druge zapadne članice. Takođe je istakao da je NATO bombardovanje direktno povezano sa dnevnim redom sednice. "Niko ne može da kaže da sadašnja situacija na Kosovu, u čijim korenima leži NATO agresija protiv SRJ, nije povezana sa međunarodnim mirom i stablnosti", rekao je on. Izjavio je da zapadne zemlje krše Rezoluciju 1244, a kao jedan od primera naveo preporuku političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da se Kosovo pozove u članstvo te organizacije. Dok je na prethodnoj sednici, 18. marta, predstavnik Francuske rekao da članice nisu bile konsultovane o dnevnom redu, Poljanski je istakao da je Rusija juče organizovala razgovore o tome u okviru konsultacija u Savetu bezbednosti, ali da je odziv šefova misija na tom sastanku bio "veoma nizak". Američki ambasador u UN Robert Vud ocenio je da Rusija iskrivljava i selektivno se poziva na pravila i procedure kada joj to odgovara, i rekao da su članice Saveta bezbednosti jednostavno očevici "scene" koju pravi Rusija, koja ignoriše zabrinutosti drugih članica.     Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić rekao je novinarima u Skupštini Srbije da sednica verovatno ni u četvrtak neće biti održana "Bio sam spreman da jutros krenem, ali je Francuska najavila da će opet tražiti proceduralno glasanje tako da sednica verovatno neće ni danas biti održana i ne znamo da li će uopšte biti održana", rekao je Dačić, a prenosi agencija Fonet. Dačić je rekao da Francuska najviše instistira na tome da se ta sednica ne održi.   U ponedeljak, kada je Rusija prvi put pokušala da pokrene raspravu o NATO bombardovanju, Francuska je zatražila da se prvo glasa o stavljanju te tačke na dnevni red. Za su glasale tri članice - Alžir, Rusija i Kina, dok je 12 bilo uzdržano, i sednica je zaključena posle pola sata.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sednica Saveta bezbednosti UN o NATO bombardovanju SR Jugoslavije: Nakon glasanja, predlog Rusije ponovo odbačen

Izvor: Danas, 28.Mar.2024

Savet bezbednosti Ujedinjenih od 20 časova po srednjeevropskom vremenu ponovo zaseda na inicijativu Rusije po pitanju NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. Savet je ponovo, nakon glasanja, odbacio predlog Ruske Federacije

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.